-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Oct 2020 19:07


-----------------------------------
Hm ... la 70x ,din oras , vezi M31 si ''Alberio''.:D 

Propun din nou sa lasam linkurile si mortaciunile virtuale si sa vorbim mai bine despre rezultate observationale.
Ca sa nu fie cu suparare si cu titlu de disclaimer regret  incalcarea regulilor celor de la ''starizona'' (dar nu cat sa ma doara :wink:) dar 70x e o marire ''de toata halvita'', ca sa nu pomenesc alt produs turcesc.
Este exact domeniul ocularelor caldute de cca 15mm si pe care le consider complet inutile.


Saptamana care a trecut am observat galaxia NGC 7331 in Pegas.
Atasez foaia de observatii de Joi 22 Octombrie.
Asa cum am mai spus, serile trecute au fost cu multa umiditate in aer.Scrisul cu creion se citeste greu deoarece foaia era umeda , am notat cu dificultate ,creionul nu scria bine in acele conditii.
Dar nu a fost un motiv sa intrerup observatia.
Sa citim impreuna , ca nu-i chiar asa de usor ce este incercuit cu albastru:

''NGC 7331 : lenticulara,nucleul luminos,alungit PA 30 gr,asimetrica,jumatatea S si cadranul 1 mai luminos''

Daca privim imaginea lui NGC 7331 din AladinLite primul lucru pe care-l vedem este ca ... am gresit semnul lui PA si ca acesta nu este de 30 grade ci de 330 grade.Adica axa longitudinala a galaxiei este inclinata spre Vest ,nu spre Est. Noa , asta e ... ''cine nu muncitoreste ,nu greseste ...''.
Dar valoarea de 30 grade este buna chiar daca semnul e gresit.
Prin alungire e clar ca intelegem ca am vazut-o ca un oval.
Nota de ''asimetrica'' insa ma incanta deoarece aceasta arata ca ''ceva'' din imagine sugera ca obiectul este asimetric longitudinal.S-ar putea ca ochiul sa fi sesizat diferente de luminozitate create de banda de pulbere din Vestul haloului.
Ultima nota referitoare la jumatatea sudica si cadranul 1 fac iarasi trimitere la forma asimetrica a galaxiei ,jumatatea sudica  fiind mult mai extinsa si repartitia luminozitatii neuniforma.

Am gasit galaxia la 61x cu setarea de 20mm a ocularului zoom Baader.
La 154x/ zoom Baader 8mm incepusera sa se vada unele detalii dar pe acestea le-am vazut cel mai bine la 254x/ Radian 5mm.
Doar la 254x se vedeau de asemenea si numeroasele stelute slabe din acelasi camp cu galaxia.
Una se vedea foarte aproape de galaxie ,la Est.Probabil ca-i steaua de 11.27mv.
La NGC 7731 si la 70x n-as fi vazut decat o pata difuza ,amorfa.

In aceeasi seara am  rezolvat trei stele din catalogul Burnham : BU 67 , BU 445, BU 722.
La acestea nu separatia este dificila ci Delta m care la BU 722 este de 5.56mv.
Nu mai vorbesc ca am revazut STF 3056,AC 14 si HO 482.
La 70x as fi vazut, eventual, steaua primara a acestor duble.
Si mai sunt acolo 49 Cyg,Delta Cyg sau NGC 6910 la care musai trebuie sa aplici zum...zuuum... zoooom !
QED.

Mircea