-----------------------------------
iulian90
23 Oct 2020 13:19


-----------------------------------
Dl. Mircea Pteancu. 
Asa este, nu  toate obiectele ceresti sunt ca Jupiter, sa necesite un grosisment mediu, in defavoarea grosismentului maxim la un telescop dat. Dimpotriva ,multe obiecte ceresti, cum ar fi galaxii, roiuri stelare deschise si globulare, nebuloase planetare , unele nebuloase extinse , stelele, dar si majoritatea planetelor se observa mai bine la grosismente mari decat la grosismente medii sau mici. :)

Dar eu nu ma refeream la diferenta dintre luminozitatea unui obiect si luminozitatea cerului,cat de bine se vede un obiect pe fundalul cerului, ci la detaliile in cadrul unui obiect, ca de exemplu discul unei planete, discul Lunii, in care unele zone mai sterse sau mai difuze se vad mai bine la grosismente medii decat la grosismente mari, in timp ce alte detalii mai contrastante, mai fine sau mai mici, se vad mai bine la grosismente mari decat la cele medii sau mici. 
In cazul Lunii, umbrele produse de marginea craterelor, muntilor, vailor etc, cratere mici, minuscule ,domuri, se observa cel mai bine la grosismente mari, in timp ce detalii mai difuze sau mai estompate, cum ar fi marile lunare, pete difuze,cu variatii de tonuri mai subtile, se vad mai bine la grosismente medii sau mici. Mai exista si unele obiecte, putine dealtfel, care sunt fie mari, fie prea difuze, cu stralucire de suprafata foarte redusa,cum ar fi nebuloase extinse, difuze,ca NGC 7000, NGC 6992, 6995, NGC 281,sau unele galaxii ,precum M 33, M  110, M 109,NGC 2403, care se vad mai bine la grosismente medii sau mici, cel putin din ce am observat eu pana acum. :)