-----------------------------------
iulian90
21 Oct 2020 16:04

Ocular Super 3,6mm
-----------------------------------
Buna ziua tuturor. :)

Acum doua saptamani am achizitionat de pe forum ocular Super 3,6 mm ,in ideea de al folosi la grosismente mari fara a mai fi nevoie de lentila Barlow, care in ultimul timp sta tot mai mult montata pe o camera web care o folosesc la astrofoto. 

I-am facut proba la planete si stele duble si am constatat ca este un ocular de calitate buna, cu constructie integral metalica. 
La planete ocularul Super 3,6mm ofera imagini clare ,cu contrast mai bun decat combinatia dintre un ocular de 9mm si lentila Barlow 3x care o foloseam inainte, avand un cromatism lateral slab spre marginea campului. 

Ce am mai observat la acest ocular este campul aparent micut, de numai 35 grade AFOV, precum si schema optica care cuprinde si o mica lentila Barlow simplet pe langa grupul optic tip Kellner in componenta sa. Cromatismul slab al ocularului probabil se datoreaza acelei lentile barlow care este simplet si nu dublet acromat, sau poate este inclusa in schema optica de acromatizare a intregului ansamblu optic al ocularului, nu stiu sigur. Dar cu toate acesta ocularul ofera imagini decente, cu claritate si contrast bune. 
Ocularul a mai avut si un reticul,ce venea plasat inauntrul ocularului, intre lentila Barlow si grupul Kellner,  dar l-am indepartat deoarece desi privit cu ochiul liber reticulul era format din fire foarte subtiri, in ocular aparea destul de gros ,acoperind o buna parte din centrul campului mic al ocularului si mai mult incurca la observarea planetelor.

Din ce m-am mai informat de pe net, ocularul Super 3,6mm ar putea fi un Sky Watcher Super MA 3,6mm, desi nu scrie marca pe el, seamana foarte mult cu un ocular Sky Watcher Super MA 3,6mm care la randul lui nu are marca scrisa pe el si are acelasi scris pe partea superioara "Super 3,6mm", la fel ca si ocularul Super 3,6mm, chiar cu acelasi tip de font. Indicativul MA inseamna "Modified Achromat", adica "acromat modificat",din ce am mai aflat de pe net, dar nu sunt sigur daca se refera la schema optica tip Kellner. 

Oricum ar fi, ocularul Super 3,6mm acum face parte din trusa cu 13 oculare care o am in prezent si il folosesc cu drag, ori de cate ori am ocazia, fie la planete,Luna sau Soare, fie la stele duble. :)