-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Oct 2020 22:59


-----------------------------------
GunDALF

Sunt sigur ca ai gandit altfel decat ce ai scris ,deci nu polemizam.

''...cu ocularul de 4 mm, se vede mai mare, mai intunecat si mai neclar...''

Eu inteleg ce ai vrut sa spui dar colegii de hobby precum Marian72 pot intelege gresit.

Marian72

Este foarte normal sa ai dificultati in folosirea ocularelor puternice.
Daca telescopul este decolimat ,chiar si numai putin, la 300x se simte in imagine.
Deci trebuie recolimat.

Ai insa telescopul de scurta vreme, daca nu obtii rezultate multumitoare cu el (dupa ce eliminam seeingul, vremea potrivnica,poluarea luminoasa etc) singurul ''vinovat'' esti tu.
Nu exista decat un singur remediu: fa mult mai multe observatii.
Pentru observatii vizuale trebuie sa iti antrenezi ochiul , asa cum imi place sa spun ( ce sa-i faci,sunt un mosh rautacios :P ) : telescopul nu este televizor.
Dupa ce l-am cumparat nu se intampla nimic bun de la sine, nu ne relaxam, apasam pe telecomanda si nu incep galaxiile sa defileze prin ocular.
Telescopul nu este prietenul tau, este un instrument ursuz, este ca un instrument muzical, pretinde exercitiu pentru a-ti da inapoi ceva.

Sfatul meu este acela de a NU cauta neaparat obiecte noi la fiecare observatie.
Fa observatii repetate asupra acelorasi obiecte, exersand observarea cu mariri din ce in ce mai mari,cautand detalii noi la obiectele deja cunoscute.
Astfel vei vedea cum parca se ridica un voal de pe privire, cum imaginea pe care o vei vedea va fi mai cristalina si cu mai multe detalii.

Cei care facem observatii vizuale, asa am fost ca si tine, am avut aceleasi probleme.
Acestea insa s-au diminuat dupa multe observatii practice, dupa sute si mii de ore de observatii.
Crede-ma, la mariri mari se vede mai mare,mai bine, cu contrast mai bun iar detaliile sunt mult mai clare decat la mariri mici.
Maririle mici sunt bune numai pentru cautare si pentru extaz vizual (Calea Lactee, Tripletul din Leul,M81-M82,Lantul Markarian etc).
Pentru detalii ... beng...beng ... XXXX XXX  XXXX 

Daca sunt detalii despre care doresti sa discuti in particular, scrie-mi pm.

Succes , Mircea