-----------------------------------
valy
13 Oct 2020 12:47


-----------------------------------
Si eu m-am referit tot la rata de utilizare. Daca am un instrument mare si il folosesc odata pe an pot sa il consider un succes, asta nu inseamna neaparat ca telescopul cel mai bun este binoclul pentru ca il folosesc aproape zilnic. Intr-adevar o problema ar putea fi sa nu il folosesc deloc ca nu il pot misca, sau ca nu se aclimatizeaza in balcon, etc.., dar aici e o problema de "proiectare".
Dar din punct de vedere observational/performanta/rezolutie un binoclu nu poate inlocui sau fi complementar cu un C14 de exemplu, doar e o varianta ca sa vezi stelele/campuri largi cand te plimbi lejer, aici functioneaza complemenaritatea. Punctual, pe anumite domenii se aplica "no replacement for displacement", deci nu exista complementaritati aici. Ma refer strict la sinagma "Telescopul cel mai bun e ala pe care il folosesti cel mai des", as rezona mai degraba cu "Telescopul scuza mijloacele", nu mai stiu cine zicea asta... cineva cunoscut :) 
Micile diferente de perceptie sau abordare se manifesta si in functie de specificul fiecaruia, aici este clar ca fiecare are propriile idei, perceptii, bugete, conditii, asteptari, pasiuni, de aceea nici nu poti ajunge la un numitor comun.

.....si pana sa ne intalnim o data pe luna impreuna in jurul marelui telescop,..Remote! Desigur asta exclude vizualul.