-----------------------------------
tudor
13 Oct 2020 12:32


-----------------------------------
Eu nu am vorbit de o preferinta ci doar de o rata de folosire a unui instrument care se poate confunda in mod eronat cu preferinta. Eu am zis tot timpul ca instrumentele pe care le achizitionam trebuiesc sa fie complementare intre ele adica sa ai si instrumente portabile si instrumente puternice, fiecare potrivit pentru momente si stari diferite. Intradevar instrumentele mici, chiar daca te scot mai des la observatii printr-o utilizare mai rapida, nu inseamna ca sunt mai performante/preferate decat cele mari ci doar ca sunt mai des folosite (atat)...este cat se poate de simplu. Lucrurile simple poate sunt mai greu de explicat :) Eu am instrument mare pentru iesiri de grup planificate sau la tara. Si am si instrumente mici pentru iesiri rapide, neprevazute, sau in concedii unde ai si alte bagaje cu tine. Este pace intre binoclul meu si dobsonul meu, nu este razboi :) pentru ca nu-si are logica un astfel de raport de conflict intre doua instrumente care te servesc la situatii diferite de observatii...ele sunt complementare/se completeaza reciproc

E foarte buna ideea ta cu instrumentul mare la comun! Dar ajungem tot la "cereri", programari, sincronizari ale programului fiecaruia, logistica deplasarii etc Toate astea impreuna nu se intrunesc asa usor...si pana sa ne intalnim o data pe luna impreuna in jurul marelui telescop, tot instrumentele fiecaruia mai versatile ne astampara setea de astronomie, fiecare in parte cum poate si cu ce are :)