-----------------------------------
valy
13 Oct 2020 12:00


-----------------------------------
..Si eu totdeauna am subscris zicalei "Telescopul cel mai bun e ala pe care il folosesti cel mai des"...Si eu de ani de zile daca ma uit in fisele mele de observatii cel mai mult am folosit datorita versatilitatii  lunete mici si binoclurile si foarte putin dobsonul de 200mm sau chiar mai micul newton 130mm. ...Da-mi voie sa te contrazic :)
Adica daca folosesti un binoclu de 100 de ori si un doson doar odata inseamna ca preferi binoclul? Nu cred ca e ok, adica si dobsonul are rolul lui incontestatbil si nu poate fi inlocuit de un binoclu. De aceea am zis la un mom. dat sa facem o intreprindere in care punem un intrument mare, ca sa fie utilizat la comun, asa ai ocazia sa pui la treaba mai des un intrument mare. Faptul ca nu folosim intrumente mari este cauzat in general de utilizarea "improprie", si nu este un defect inerent al instrumentului mare. Adica nu iti cumperi un instrument mare dupa care il "acuzi" ca este mare, nu e vina lui. In cazul multora este un fapt ca locuim la bloc si ca dorim instrumente mari, daca ai locui la tara, pe camp si ai avea observator cu toate deja pregatite, oare binoclu 100 vs. dobson 1, in cat s-ar transforma, 50:50, 10:90?