-----------------------------------
tudor
11 Oct 2020 23:26


-----------------------------------
Pendularea intre portabilitate si performanta maxima se rezolva cu timpul, si doar la cei cu adevarat doritori si iubitori de astronomie, prin achizitionarea a mai multor tipuri de instrumente si monturi care vor acoperii amandoua palierele si cat mai multe situatii diverse. Orice astronom amator care se respecta trebuie sa detina in "trusa de scule" concomitent cel putin o luneta mica ce va asigura o portabilitate usoara si cel putin un instrument cat mai mare ce va asigura un acces performant asupra cerului. Asa se impaca si capra si varza! Chiar daca la inceput cumperi doar varza sau doar capra, mai incolo, daca exista pasiune si posibilitate, iti cumperi si ce iti lipseste...Cum nu exista pictor care sa foloseasca doar pensule late si are nevoie si de cele subtiri, la fel si astronomul trebuie sa detina tot felul de instrumente mici si mari pentru situatii diferite. Deci problema "mare versus mic" este o falsa problema si o copilarie din punctul meu de vedere!
Eu am mers, ca mai toti, de la mic la mare ca doar apertura este prioritara. Dar cu cat am devenit mai pasionat de vizual am inceput sa achizitionez si instrumente mici, mai de calitate, portabile, instrumente pe care la inceput nu dadeam doi bani pe ele pentru simplul motiv ca erau mai mici decat instrumentele pe care le detineam deja! Dar, dupa cum foarte bine a spus-o undeva pe forum Mircea Pteancu, "instrumentele mici nu sunt pentru incepatori"!