-----------------------------------
GunDALF
11 Oct 2020 20:45


-----------------------------------
Sigur ca greutatea unui instrument mare este de multe ori descurajatoare, dar ce imagini memorabile obtii cu un astfel de telescop.
La planete, daca ai seeing...

Iar DSO se face, la o adica, si cu obiectivul foto. Bine, eu insist pe partea asta foto, ca asta ma intereseaza mai mult. Vizual, poate doar planetele. Si-acolo pana si cu amarata mea de 2,8" :lol: am vazut poate cele mai frumoase imagini ale planetelor mari de cand fac observatii. Pesemne am avut si noroc de un seeing bun. https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=198574#198574

Vizual, DSO pentru mine si cu 8" au fost dezamagitoare. Nu stiu cat de spectaculoasa ar fi o imagine vazuta prin 11", dar ma indoiesc ca mult mai mult. Parerea mea. 

PS: Se cam exagereaza mult diferentele de luminozitate percepute la DSO (difuze, nu roiuri) obtinute cu instrumente (relativ) mari, astea pana in 10". Poate cu oglinzi de jumatate de metru (si peste) sa se vada ceva spectaculos, dar cu 8"-10" am vazut si eu ce se vede... Tot fotografia ramane sa dezvaluie adevarata frumusete a DSO difuze (nebuloase, galaxii).