-----------------------------------
iulian90
11 Oct 2020 18:44


-----------------------------------
Buna ziua tuturor. :)

Prezint o varianta noua de montura tip parghie pentru binocluri, ce am construit-o ieri si astazi din resturi , ce mai aveam eu prin magazie, ramase de la montura EQ1 sau alte monturi. ;)

Am folosit picioarele din aluminiu de la montura EQ1 (care acum are picioare din lemn mai groase si mai rigide), o piesa superioara de fixare a picioarelor si a furcii  de la o alta montura alt-azimutala (cea cu care a venit newtonianul de 76mm cand l-am cumparat ) , o teava din fier lunga de 0,5m cu diametru de un tol si un teu de un tol , precum si o parte dintr-un picior de lemn de la montura cu care a venit newtonianul de 76mm (montura respectiva avea un picior fracturat, asa ca nu o mai foloseam, reflectorul de 76mm il montez fie pe montura EQ1, fie pe montura Bresser mai buna), pe care am fixat binoclul Bresser Superfocus 10x50.
Am fixat teava din fier de trepied cu o tija M10 care am introdus-o prin interiorul tevii,tija fiind fixata cu 2 piulite si 2 saibe, una dintre ele venind in interiorul teului (fitingului in forma de T) impreuna cu una din piulite, avand diametrul putin mai mic decat diametrul exterior al tevii, incat sa nu atinga filetul interior al teului, ca acesta sa se poata roti pe azimut fara probleme, cealalta saiba, impreuna cu cealalta piulita fiind montate sub piesa in care vin fixate si picioarelele trepiedului, in felul acesta teava este bine prinsa de trepied. 
Mai departe, batul din lemn provenit de la un picior de la montura alt-azimutala, l-am fixat cu un surub M10 lung de 100mm si 2 piulite M 12, folosite pentru centrarea surubului, de un niplu de un tol care vine infiletat in teu , prin intermediul acestuia binoclul se poate roti pe altitudine. In cealalta parte a teului am montat un alt niplu reductor, cu un surub M12 pe post de maner pentru a usura reglajul azimutului. 
In partea superioara a batului am facut o mica furca cu partile laterale provenite de de la acelasi picior de la montura alt-azimutala, in care vine prinsa o alta piesa din lemn, printr-un surub M 6, constituind o articulatie prin care se poate roti suplimentar binoclul pe altitudine, pentru o comoditate mai buna in timpul observatiilor. 
De acea piesa din lemn am prins binoclul printr-o bucata de tabla,care e prinsa de piesa din lemn cu un alt surub M6 ,iar de binoclu, cu 2 suruburi mici, M2, caci binoclul respectiv in mod normal nu este prevazut cu prindere pentru trepied, asa ca a trebuit sa gasesc o modalitate de prindere, inlaturand capacul din plastic care venea prins pe balamaua binoclului, acolo unde in mod normal la alte binocluri venea o gaura cu filet pentru prindere pe trepied, la acest binoclu este un ax care are legatura cu sistemul de focusare, si a trebuit sa dau o gaura mare, de 13mm in tabla de fixare, prin care sa treaca atat acel ax cat si bucsa din jurul lui, plus inca 2 gauri laterale prin care sa treaca suruburile cu care era prins acel capac de plastic, care acum au rolul de prindere a binoclului pe montura. 
Cand dau jos binoclul de pe montura ,nu desfac cele doua surubele mici, ci surubul M6 prin care este prinsa bucata de tabla de restul monturii, numai desfiletand piulita tip fluture cu care este prinsa.
Pentru echilibrarea batului din lemn pe care vine fixat binoclul am folosit 2 balasturi de neon pe post de contragreutati, pe care le pot rasuci in asa fel incat sa pot modifica centrul de greutate in functie de pozitia binoclului.

Abia astept sa se imbuneze vremea, sa fac porba la noua montura. :)  
Cam rar am facut observatii cu binoclul, tocmai din cauza ca tinut in mana imaginea cam tremura, iar vechea montura facuta in 2018 era fragila si cam joasa. Acum montura noua are o inaltime suficient de mare, reglabila din picioarele trepiedului, mult mai potrivita observatiilor cu binoclul, mai ales in apropiere de zenit unde e mai dificil de privit cu binoclul.