-----------------------------------
GunDALF
11 Oct 2020 16:21


-----------------------------------
Aaa, dar eu nu m-am miorlait. :lol: Sunt multumit de combinatiile de instrumente ce le detin acum. Le-am ales marimile asa incat sa se armonizeze. Cand apare cate o problema (gen mici batai de cap la focus), prefer sa-i caut rezolvarea, fiindca asta ma stimuleaza. Exact cum voi incerca sa-i dau de cap jocului inerent al focuserului. Daca n-o fi posibil, m-oi impaca cu ideea, fiindca deranjul e mult prea mic fata de satisfactia oferita. La mine nu instrumentarul e problema, ci timpul necesar pentru a face observatii si, mai recent, problemele de sanatate... :cry: 

Mie imi place modul in care priveau lucrurile contemporanii lui Messier care numeau montura ecuatoriala drept ''machine paralactique'' si pe care o considerau si o mentionau in memorii sau in inventare ca un obiect de sine statator.
Si pe care montau ce instrument voiau ( mai exact ce  aveau ... :wink: ).
Acum, montura este vazuta ca parte a instrumentului.

A mai evoluat (?!) lumea de atunci... Instrumentele astronomice, monturile si diversele accesorii sunt acum accesibile maselor. Trendul imperecherii instrumentelor cu diverse monturi e dat de producatori si de vanzatori. E drept si ca vanzatorii imperecheaza cam prost (poate e o strategie de marketing sa-si vanda prostioarele?), adica uneori la limita maxima de payload al monturilor. Dar la fel de adevarat e ca n-am vazut pe niciun site de vanzari imperecheat un EQ6 sau EQ8 cu un tub minuscul. Repet, in opinia mea, monturile grele se justifica daca stai la curte, ai spatiu si nu prea ai chef de iesiri la star party. Daca ai macar SUV, disponibilitate si muschi, e alta treaba. (E valabil si pentru tuburile mari, peste 8"-10"). Eu, de exemplu, nu am nimic din toate astea... :lol:

Ca ideile , supozitiile si fanteziile pomenitilor indivizi sunt aiurea o demonstreaza vanzoleala de pe forumuri unde sunt de vanzare cam prea multe monturi si accesorii de monturi.
Sunt si destui la care microbul nu prinde (asteptari mult prea mari, urmate de dezamagire) sau constata ca pierderea noptilor nu e chiar asa sexy.