-----------------------------------
Armand Popa
04 Oct 2020 22:54


-----------------------------------
Am prins o fereastra de 2 ore fara Luna si fara nori, asa ca am trecut la testarea ocularului Baader Zoom 8-24 Mark IV achizitionat cu cateva zile in urma. Am folosit telescopul dobsonian Orion 305/1500. Ocularul imi place mult. E util si comod de folosit. Focala de 24mm mi se pare inutila, campul vizual fiind la fel ca la focala de 20mm, in rest totul e conform asteptarilor. 

Mi-am luat in cap, ca dupa ce in ultimii ani am completat mai multe liste de observatii (lista Messier, stele duble a celor de la AL, liste pentru binoculare) sa termin si lista Caldwell dar si lista Herschell400. Momentan scorul sta cam asa

Caldwell: 33/76 (restul pana la 109 sunt in emisfera sudica, dar cand mi-am luat in cap sa observ toata lista, m-am referit la toata lista :) :) :) )

H400: 146/400 (aici se pare ca mai am un "pic")


Azi am adaugat la observatii urmatoarele
NGC7128	roi deschis foarte mic, formand un asterism in forma de cerc. Am numarat aprox 7-9 stele in roi
NGC6946	Fireworks galaxy. In telescopul mare din oras a fost cel mai greu obiect de pana acuma. Sa vazut dupa mult timp doar cu vedere indirecta. Am isistat cam 15minute. 
NGC6882	roi deschis care se vede exact cum e prezentat si in stelarium
NGC6885	roi deschis maricel in jurul stelei 20vul
NGC6756	roi deschis mic. Observat cu vedere indirecta, dar dupa aceea se vede binisor si cu vedere directa
NGC6755	roi deschis mai larg si mai dispersat
MARTE	Atmosfera tulbure, se recunoaste Terra Cimmeria (Mare Cimmerium). Grosismente mari nu au mers
Albireo	frumos colorat, am gasit-o intamplator, cautand altceva din zona, dar nu am putut trece peste fara sa admir culorile componentelor.
Polaris	se vede bine si usor companionul, am vrut doar sa vad cum se vede in ocularul Zoom

Apoi au aparut norii, si ceva fulgere in departare, asa ca am strans tot si am intrat in casa