-----------------------------------
radueroma
01 Oct 2020 17:29


-----------------------------------
Revin cu citeva observatii.

Am verificat muchia prismei si este slefuita bine, fara defecte sau ciobituri. E doar mai ingusta decit celelalte. 

Acea dunga oblica ce se observa este de fapt reflexia muchiei prismei superioare in prisma dinspre obiectiv; la fel ca reflexia bordului masinii in parbriz in zile insorite. Am zis ca nu va fi deranjant la astro asa ca mi-am incropit un stand de colimare (mult spus) sa-l readuc in parametri. Din foto se vede ca e aproape ok. Insa abia acum am observat ceea ce cred ca era de fapt deranjant si nu imi dadeam seama: in foto se vede ca ocularul sting nu este perfect focalizat ci apar aberatii cromatice (rosu-albastru). Imaginile sint reprezentative pentru defectul mentionat, colimarea am rezolvat-o raasucind obiectivul sting. 

L-am pus pe trepied si am tintit un bec stradal la vreo 4km. Cu ocularul drept reusesc sa-l fac aproape punctiform. In ocularul sting imi este imposibil, apare ca un cap de cometa cu coada larga si scurta, orientata ba in stinga ba in dreapta in functie de focusul central, niciodata punct.

In alta ordine de idei, de la cit am desfacut si pus la loc capacele prismelor s-au desprins picaturi de silicon ce au cazut pe prisme (fata dinspre ocular a prismei inferioare). Graba, neglijenta etc. Am incercat sa curat cu alcool izopropilic, alcool tehnic, betisoare de vata, servetele de hirtie fara scame, piele de caprioara. Nu sint multumit de rezultat, se vede ca am pierdut luminozitate, imaginea este mai albicioasa.  

Si-acuma: 

1. merita sa muncesc la partea cu prismele? 
2. pot rezolva problema ocularului sting?  
3. am sanse sa curat temeinic prismele? 

Intrebarile sint legate cumva intre ele, ideea este daca il pot resuscita la un nivel onorabil, il trec ca material didactic sau il fac cautator de telescop/piese de schimb. 

Multumesc