-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Sep 2020 22:56


-----------------------------------
Multumesc Valy!
N-as fi stiut sa raspund la intrebarea ta dar multumesc lui Erwin ca a lamurit problema.
Pe un ''orizont'' mai redus, Andrei Juravle mi-a spus ca Lacerta UWA 4mm este identic cu TS UWAN 4mm si cu Nirvana UWA 4mm (mai putin niste detalii cosmetice).

Multumesc Tudor!
Trebuie sa imi cer scuze pentru stilul meu de a face ''review''.
Analizele tale sunt mult mai tehnice,eu pur si simplu ma blochez in fata tastaturii daca trebuie sa fac analize de detaliu.
Singurul mod in care imi vine inspiratia este sa abordez testele in stil  ''pilot de curse'', asta da, imi place teribil sa fac asta si am ''talpa grea'' ... (lasand partea tehnica in seama altora ... :oops: ).

Erwin
Multumesc mult pentru detalii si clarificari.
Da,imi amintesc ca ''am facut cunostinta'' cu ocularul tau Nagler tip 6 ,daca as fi stiut ca fac parte din acelasi clan ,l-as fi ales cu sufletul mai usor.

Cat priveste daca acest ocular este ''unul de Duminica'' cred ca seeingul va hotara aceasta.
Nu ma astept sa pot folosi foarte frecvent acest ocular  dar cand voi avea nevoie  sa maresc mai mult de 246x/Radian 5mm va fi util sa-l am la indemana.
Duminica seara am aliniat cat de bine am putut cautatorul RACI 8X50mm si nu am avut probleme cu gasirea stelelor duble, fara sa mai folosesc vreun alt ocular.
Am acumulat ceva experienta in plus fata de anii trecuti si acum am rata de succes de peste 90% in gasirea obiectelor la 246x si vad ca functioneaza si la 308x.Drept este ca RDF ma ajuta enorm ca si campul vizual efectiv care la 308x este cat raza discului selenar.

Confirm si eu ca nu am sesizat efectul de ''kidney bean''.
In alt review se vorbeste despre lumina parazita la observarea terminatorului selenar.
Vineri conditiile au fost proaste dar nici eu si nici Armand nu am sesizat asa ceva la 150x/Lacerta 4mm pe luneta ''zoth'' 90x600mm.
Amandoi am citit eticheta de pe un corp de iluminat stradal aflat la vreo 40-50 metri, se putea citi oricare semn grafic.In stalpul de beton armat se vedeau firele de nisip din beton.

Am in vedere faptul ca observatiile la grosismente mari au un fel de vraja, un miraj care te poate influenta.
Precizez ca nu fac aici o litanie, o apologie a acestui ocular ,doar descriu cele vazute ,urmand apoi  sa tragem concluzii impreuna.

Astept deci ... vremuri mai senine , Mircea