-----------------------------------
von Bedi
21 Sep 2020 18:36


-----------------------------------
Salut!

Uite un link util care ar putea sa te ajute sa te decizi: https://csillagtura.ro/ce-telescop-sa-mi-iau/

Avand apertura mai mare reflectoarele ofera o imagine mai luminoasa, nu neaparat mai clara. Ele aduna mai multa lumina si pentru DSO (deep sky objects: galaxii, nebuloase, roiuri etc) asta e un factor important. 

Nu as spune ca reflectoarele necesita mai multa intretinere... Fata de lunete ele trebuie colimate pentru a obtine performantele maxime ale instrumentului, dar nu as numi asta intretinere. Asa cum din cand in cand trebuie sa stergi lentilele unui refractor, asa trebie sa stergi oglinzile unui reflector si nici nu e un efort atat de mare.

Apertura am stabilit deja: determina cantitatea de lumina pe care o poate aduna telescopul. Distanta focala determina magnificatiile la care vei putea observa. Magnificatia este raportul dintre distanta focala a telescopului si cea a ocularului. Asadar, distanta focala mai mare inseamna magnificatie mai mare (potrivita pentru planete , stele duble etc.), iar distanta focala mai mica inseamna magnificatie mai mica (potrivita pentru anumite DSO, Luna etc.).

Astea au fost raspunsurile la intrebarile tale. Acum cateva sugestii din partea mea:

 * Din postarea ta inteleg ca te intereseaza doar astronomia observationala, nu si astrofotografia. Asadar nu ti-as recomanda pentru primul telescop o montura ecuatoriala. Cel mai bun ar fi un reflector pe montura dobson. Puternic si foarte usor de folosit.
Ceva de genul: https://www.astroshop.ro/telescoape/skywatcher-telescop-dobson-n-150-1200-skyliner-classic-dob/p,15559
Iti recomand sa pandesti rubrica de Bazar si cu bugetul tau vei putea lua un dob de 8 - 10 inch pe care il vei folosi ani buni pana sa simti nevoia de upgrade.

 * Te vei convinge ca poluarea luminoasa e un factor extrem de important in astronomia observationala. Prefer oricand sa am un binoclu pe un cer negru in varf de munte decat un telescop pretentios in centrul orasului. Eu in locul tau as lua un DOB cat mai mare si nu m-as gandi la portabilitate pentru ca l-as lasa la casa de langa oras. De pe balcon observatiile sunt foarte limitate. Daca e a ta casa din zona fara poluare luminoasa si te poti duce oricand vrei tu e perfect. Asta e visul meu: sa am un loc al meu in care sa pot merge sa fac observatii si sa stiu ca ma asteapta acolo toate instrumentele mele de observatie.  :D 

 * Cand iti definesti bugetul pentru setup tine cont ca vei avea nevoie de accesorii. Pt inceput vei avea nevoie de vreo doua oculare (unul cu distanta focala mai mare ~25mm si unul cu distanta focala mai mica ~10mm). Daca ocularele sunt decente (ceea ce iti si recomand) costa cat telescopul. Degeaba ai luat un telescop calitativ daca ai oculare proaste. Calitatea observatiilor va fi limitata de calitatea ocularelor. In plus vei mai avea nevoie de un instrument de colimare si lista poate continua, dar restul accesoriilor le poti lua in timp. 

Succes!  :D