-----------------------------------
MariusP
16 Sep 2020 10:53

Newton Sky-Watcher 130PDS
-----------------------------------
Telescopul este "".

Ieri l-am primit, a ajuns in conditii bune, in mai putin de 24 de ore.  :shock:
M-am gandit sa initiez topicul pentru o impresie la prima vedere, dar care poate fi completat de oricine are experienta cu acest OTA. Banuiesc ca PDS vine de la "Parabolic, Dual Speed"...

Aseara l-am despachetat, instalat pe NEQ3-2 si, doar ca exercitiu, i-am decolimat inclusiv secundara, iar recolimarea a fost usoara si rapida (am folosit un Cheshire lung cu reticul), suruburile fiind ferme si asigura pastrarea colimarii foarte bine.

N-am avut cum sa testez calitatea primarei deoarece de pe balcon turbulenta e deranjanta. Oricum, la vreo 160x, M13 era inca stralucitor si bine separat in stele. Chiar daca ocularul 2"/28 mm prezinta coma pe vreo 30% din campul vizual, e o unealta buna pentru cautare la 23x si 2.4 grade, aproape ca nu e nevoie de cautator... Crayford-ul de 2" cu microfocalizator e superb (n-am experienta cu asa ceva, asa ca imi intelegeti entuziasmul), focalizarea fiind foarte usor de obtinut la F/5. Am mai avut telescoape "rapide" si era destul de chinuitor cu focalizatoare cu cremaliera.
Deoarece secundara este mai mare, planul focal este mai sus in focuser, iar ansamblul extensie 2"+ adaptor 2"-1.25" + eventual Barlow + ocular 1.25" creeaza un dezechilibru ce tinde sa roteasca tubul in inelele de fixare, asa ca trebuie mai multa atentie la strangerea inelelor pe tub... Oricum, e un "dezavantaj" la care ma asteptam!

O sa revin cu ceva fotografii si poate cu alte impresii...