-----------------------------------
URANUS7
15 Sep 2020 18:54


-----------------------------------
Concursul Interna&#539;ional de Astrofotografie - Insight Investment Astronomy Photographer of the Year 2020 sec&#539;ia "Our Sun".

A 12 edi&#539;ie a acestui concurs interna&#539;ional s-a desfă&#537;urat într-un stil cu totul inedit, din cauza pandemiei de Covid-19 si anume in condi&#539;ii ON-line, folosindu-se cunoscutul soft ZOOM pentru obisnuita "Festivitate de Recep&#539;ie" a celor din listele scurte si a câ&#537;tigătorilor. 
Întreaga ceremonie de premiere la concursul Interna&#539;ional "Insight Investment Astronomy Photographer of the Year 2020" a fost difuzata pe canalul FaceBook al Muzeului Regal Greenwich si poate fi vizionata oricând, aici, in aceasta înregistrare.

Mărturisesc, autocritic si ru&#537;inat, faptul ca nu am reu&#537;it sa câ&#537;tig decât un loc in lista scurta a sec&#539;iei "Our Sun", deci niciun loc pe "podium".


Singurul meu "record" nou este acela de a fi fost prins in lista scurta 2 ani consecutivi: 2019 si 2020, in 2019 urcând chiar pe locul 2 după cum unii poate î&#537;i mai amintesc, încă. 
Lucrurile se schimba dinamic in ceea ce prive&#537;te acest concurs, in sensul ca din ce in ce mai mul&#539;i competitori î&#537;i îmbunătă&#539;esc substan&#539;ial abilită&#539;ile si in acela&#537;i timp numărul aplican&#539;ilor creste (in acest an au fost peste 5000). 
Se pare ca doar intrarea in lista scurta cere acum un efort substan&#539;ial si in niciun caz câ&#537;tigătorii de la primele edi&#539;ii nu vor mai avea, acum, acelea&#537;i &#537;anse, daca nu vor fi muncit din greu ca sa-si îmbunătă&#539;ească performantele.
Pe de alta parte, preferin&#539;ele de selec&#539;ie ale juriului "aluneca" spre un stil fantezist, modern in exprimare, as zice chiar u&#537;or abstract, ceea ce împinge aspectul imaginilor alese in afara normelor de procesare clasica a imaginilor si de ce sa nu zic, in afara realită&#539;ii pe care ar trebui s-o reprezinte. De exemplu, câ&#537;tigătorul general (premiul de 10000 lire) a venit cu o imagine pentru Galaxia Andromeda iar acolo, stelele din zona periferica erau puternic defocusate,  gradul de focusare crescând pe măsura ce zona din imagine era mai aproape de centrul galaxiei. Foarte bine, as fi fost de acord de pilda, daca toate stelele din zona periferica ar fi avut un trail orientat către centru, astfel încât sa dea senza&#539;ia apropierii către centru cu viteza luminii. Dar a&#537;a... grosolan defocusate, mi se pare absolut jenant, pentru un asemenea concurs,  atâta timp cat nu se transmite niciun "mesaj" in felul asta. 
Personal am ghicit anterior si aceasta "preferin&#539;a" a juriului, spre o exprimare "abstracta", asa ca am trimis pe lângă alte 9 imagini, îndelung muncite, o a 10-a, stilizată către abstract,  cu care culmea, am câ&#537;tigat pozi&#539;ia in lista scurta si pe care o voi ata&#537;a mai jos. 
Locul 3 câ&#537;tigat de cunoscutul Alan Friedman este bine-meritat, ba chiar cred ca ar fi putut ocupa si locul 2. Despre celelalte locuri de pe "podium" nu doresc sa comentez in niciun fel, aici. ;) 

Rămân la ideea ca cei care apreciază cel mai bine calitatea unei imagini nu pot fi decât cei care au avut realizări notabile in trecut sau chiar le au in prezent si &#537;tiu ce înseamnă sa munce&#537;ti fără erori, la o imagine, deci o "simt" cel mai bine. Nu cu membrii propu&#537;i "din burta" pentru juriu si care habar n-au despre toate normele ce fac o imagine sa devina de înaltă clasa. Doar bazându-se (după cum spun ei) pe un efect "wow" (care desigur se declan&#537;ează diferit si subiectiv de la o persoana la alta din juriu), nu pot fi alese corect imaginile câ&#537;tigătoare, ba mai mult, prin aceasta selec&#539;ie se îndepărtează de reprezentarea realită&#539;ii, astronomic vorbind. Îmi amintesc de pilda ca la concursul din 2016 o poza premiata a fost una care reprezenta luminatorul interior al unui bloc de periferie, văzut de jos către cer, la geamuri pe sfori atârnând rufe puse la uscat si in vârf abia deslu&#537;indu-se ni&#537;te stele pe peticul dreptunghiular de cer rămas vizibil. Efectul "artistic" promovat deja excede propunerea concursului. Interesul organizatorilor este si unul mercantil, adică de expunere cu succes, contra cost, la Muzeul Royal, a imaginilor "premiate", care evident, trebuie sa facă si o impresie artistica, sa atragă cu orice pre&#539; publicul mai pu&#539;in cunoscător. M-am obi&#537;nuit cu gândul ca selec&#539;ia finala are un grad înalt de subiectivitate a&#537;a încât încerc sa acopăr cu cele 10 imagini ce pot fi trimise, un spectru cat mai larg de "preferin&#539;e" pentru juriu. :) 

Oricum, aprecierile primite de la astrofotografi foarte valoro&#537;i din toată lumea, contează mult mai mult pentru mine decât locul imaginilor mele la acest concurs. E bine totu&#537;i sa "sincronizez" aprecierile celor doua "tabere", pentru a ma formaliza într-o societate in care formalismul are încă o pondere. :P