-----------------------------------
Erwin
14 Sep 2020 07:30


-----------------------------------
Eu îl cunosc personal pe Ovidiu Tercu, coordonatorul Astroclubului din Gala&#539;i. Este printre pu&#539;inii oameni din &#539;ară care, de&#537;i angaja&#539;i la stat, fac mai multe pentru astronomie decât tot Ministerul Învă&#539;ământului la un loc, pregătind copiii &#537;i tinerii pentru Olimpiade de Astronomie Interna&#539;ionale. În plus, la Gala&#539;i se fac &#537;i observa&#539;ii &#537;tiin&#539;ifice, la fel ca la Bârlad. Anul trecut am fost în tabăra organizată de Ovidiu în Mun&#539;ii Măcinului. Într-una dintre seri am făcut popularizare, putea să vină oricine să se uite prin telescop, nu a fost o tabără izolată de lume. A&#537; recomanda colegilor să încerce să nu arunce cu noroi, fie &#537;i indirect, într-un om care nu merită decât laude pentru efortul constant pe care-l face pentru acest domeniu. 

Pentru a răspunde la întrebare, trebuie aflat în ce stadiu se află oglinda de 0,6m a cărui blank l-am văzut la Tavi Stănescu cu ceva timp în urmă. La Observatorul Institutului Astronomic din Cluj, aflat pe Feleac, există un telescop de numai 0,6m pentru că banii nu au ajuns pentru unul mai mare ce se dorea achizi&#539;ionat. La ora actuală, din câte &#537;tiu, este cel mai mare din &#539;ară. Din păcate finan&#539;area se ob&#539;ine foarte greu, depindem de politic iar politicului nu-i pasă deloc de Astronomie... :(