-----------------------------------
Tom Sawyer
13 Sep 2020 16:32


-----------------------------------
Problema la SCT-uri, si nu numai, este ca atunci cand faci focusarea practic pui mana pe OTA si, oricat de fin ai incerca sa il atingi, ii vei induce o vibratie.

Pe varianta lui saiph cat si pe cea cu "soricelul" avantajul este ca poti sa atingi "prelungitorul de focuser" doar cu un singur deget si vibratia indusa este mult mai mica decat daca ai incerca sa prinzi butonul de focus (indiferent cat de mare este) cu 2 sau chiar 3 degete.

Acea vibratie se opreste de la sine in cateva secunde, 5... 10 chiar, in functie de montura si pe ce anume ai plasat trepiedul. Exp: pe beton vibratia va persista mai mult decat pe pamant.

Hiba este ca atunci cand vrei sa obtii o focusare cat mai buna te va chinui mult asteptarea, focusezi, astepti sa termine vibratia, mai focusezi putin, iar astepti.. etc. Si, de multe ori, mai ales daca dureaza mult acea vibratie, nu vei reusi sa obtii cea mai buna focusare.

Mai sunt niste suporti anti-vibratie care pot fi pusi sub picioarele trepiedului care am inteles ca absorb aceste vibratii si aceasta vibratie va dura mai putin dar nu am le-am incercat inca asa ca nu ma pot pronunta in privinta lor.

Un focuser electronic ar fi ideal dar costa...