-----------------------------------
iulian90
08 Sep 2020 18:17


-----------------------------------
Prezint alta serie de imagini cu roiuri deschise si mai ales multe roiuri globulare, fotografiate in serile de 6 si 7 septembrie ,cu camera foto Canon 450D,prin reflectorul de 114/900mm, la focala de 1440mm.

Acestea sunt urmatoarele: M 2, M 72 si M 73 din constelatia Varsatorul, M 30 din constelatia Capricornul , M 54, M 55 si M 75 din Sagetatorul, M 26 din Scutul si NGC 6934 din constelatia Delfinul.

Roiul globular M 55 din Sagetatorul este dificil si fotografic, nu numai vizual. In luna iulie am incercat sa il observ cu reflectorul de 150/1400mm, dar fara succes, are o stralucire de suprafata foarte redusa si zona in care se gaseste, spre sud, la mine este puternic poluata luminos, ceea ce face si mai dificila observarea acestui roi globular. 
Si roiul globular M 72 din Varsatorul este dificil, dar macar se vede putin, foarte greu ce-i drept, spre deosebire de M 55 care nu s-a lasat observat deloc. :) 
In rest ,la celelalte roiuri nu am intampinat dificultati de observare. Fotografic, unele roiuri globulare m-a impresionat prin aspectul neregulat la unele dintre ele ( M 30 si NGC 6934) sau prezenta unei formatiuni asemanatoare unei nebuloase planetare in centrul roiului globular M 75. Poate ca e doar o iluzie creata de aglomerarea puternica a stelelor din centrul acestui roi. 
M 54 nu s-a splitat in stele componente nici fotografic. Ce-i drept si imaginea cu M 54 e destul zgomotoasa si cam strica detaliile fine ale roiului.
Roiul M 73 din Varsatorul, tot 4 stele are chiar fotografic, trei din ele formand un triunghi mic si a patra pare a fi companionul uneia dintre stelele care formeaza triunghiul. Vizual, prin reflectorul de 150/1400 ,la grosismentele de 155x si 465x, tot 4 stele am observat la roiul M 73, dar se vedeau greu.
Roiul M 26 , fotografic, dezvaluie mai multe stele decat vizual, unde abia vedeam 4 stele.

Pozele au avut expuneri de 30s la roiurile mai luminoase si de 59s la roiurile M 55 si M 72 ,care sunt slab luminoase, ISO a fost de 800 si la majoritatea roiurilor am facut cate 20-30 cadre, dar multe cadre au iesit miscate, la focala de 1440mm,eroarea periodica PEC a monturii este mai evidenta, trebuie autoghidaj la asemenea focala.