-----------------------------------
iulian90
06 Sep 2020 18:51


-----------------------------------
Buna ziua tuturor.  :) 

Prezint un alt un spectroscop solar cu aspect ciudat dar mult mai performant decat variantele anterioare de spectroscop.   :) 

Spectroscopul in cauza este de mare rezolutie si are in componenta sa o retea de difractie dint-o bucata de DVD ,care se stie ca are o dispersie mai mare decat un CD , avand peste 1300 linii/mm. Reteaua de difractie este mult mai compacta decat un tren optic de prisme , avand in acelasi timp si o dispersie mai mare decat acesta ,precum si o liniaritate mai buna a spectrului.

Spectroscopul este construit dintr-o teava PVC de 40mm diametru si lunga de 500mm si fitinguri din PVC, nu are colimator si fanta este amplasata la o distanta relativ mare fata de reteaua de difractie. Are in schimb o luneta analizoare care mareste imaginea spectrului si are posibilitatea de a pivota in jurul unei axe ce trece aproximativ prin dreptul retelei de difractie, intrucat spectrul nu se vede in intregime prin luneta analizoare si trebuie baleiata pentru a putea observa tot spectrul de la un capat la celalalt. 

Din experimente si incercari am vazut ca prezenta unui colimator pe traseul optic al spectroscopului (inainte de reteaua de difractie) mai mult incurca fiindca introduce aberatia de sfericitate ,mai ales cand se foloseste si luneta analizoare si retea de difracite din CD/DVD, care are santurile acelea curbate, iar liniile de emisie sau absorbtie din spectru se vad incetosate si mai groase, depinzand de focala colimatorului, asa ca am renuntat la colimator si am ales varianta fara, cu fanta amplasata mai departe de reteaua de difractie, la vreo 40-50 cm distanta de aceasta.

Fanta am facut-o reglabila ,din lame de ras asezate pe un suport tip paralelogram, astfel ca pot regla in limita a 0,1-1,5mm, la Soare inchid fanta cat mai mult posibil , la 0,2-0,1mm. iar la lampi fluorescente sau cu neon, cu lumina slaba, deschid  fanta la 1mm.

Reteaua de difractie nu am lipit-o de suport fiindca din experientele anterioare am vazut ca adezivul mai ales cel tip perlandez, interactioneaza cu suportul din plastic al retelei de difractie din DVD sau CD, deformandu-l, de parca ar fi topit in zona unde este lipit si strica imaginea spectrului, asa ca am ales sa fixez reteaua de difractie ca pe oglinda de telescop, intre doua bucati de carton prinse cu suruburi pe suport din textolit in interiorul fitingului.

Luneta analizatoare am facut-o cu un obiectiv de binoclu de 32/125mm, si o pot folosi atat cu ocular ,cat si cu o camera web pentru a fotografia spectrul.
Articulatia dintre luneta analizoare si restul spectroscopului am acoperit-o cu in material textil negru si flexibil, prins cu clipsuri de tubul spectroscopului si de tubul lunetei analizoare, pentru a nu patrunde  lumina solara sau de la lampile analizate pe unde nu trebuie. :lol:
Pentru ca articulatia nu statea fixa ,recent i-am montat o parghie de la o montura alt-azimutala tip furca, ca sa  mentina fixa articulatia, in acelasi timp beneficiind de reglajul fin al parghiei, cu care pot regla fin luneta analizoare.

Dupa ce am terminat de construit spectroscopul solar si i-am facut proba, am ramas uimit de ce rezolutie poate sa aiba, linia dubla D a sodiului se vedea larg spatiata, cu alte linii subtiri intre cele doual linii principale care o compun, una din liniile principale a dubletului D, se vede la randul sau dubla. 
Linia A, sau Hidrogen-Alpha se vede foarte bine si relativ groasa. 
In regiuna verde a spectrului se vad zeci de linii subtiri, printre care si trei linii mai groase, apartinand fierului si magneziului, in zona verde-albastrui se observa bine si linia F sau Hidrogen-Beta, iar in regiuna albastru-indigo se mai vedea banda de absorbtie a unei substante notate cu CH , probabil metan atmosferic. 
In regiunea violet se observa cele doua linii groase apartianand calciului din Soare si in regiunea rosu-indepartat, dupa H-Alpha, se mai observa o banda de absorbtie, ca niste linii multe si foarte apropiate una de alta, apatianand oxigenului atmosferic, aceste linii am observat ca se inmultesc si se extind din zona rosie  pana spre regiunea galben a spectrului ,atunci cand Soarele apune sau rasare.

Am facut si capturi la spectrul solar cu camera Logitech montata pe spectroscopul solar.
La lampi am vazut ca spectrul se vede slab luminos, chiar si cu fanta deschisa la maxim si nu prea merge fotografiat cu camera web, in schimb vizual spectrul lampilor fluorescente se vede fain, chiar daca este slab luminos.   :)