-----------------------------------
rabeir
26 Aug 2020 10:59

update
-----------------------------------
Adaug crop cu centru cat am putut de identic rotit si redimensionat sa fie cat mai aproapiate si usor de comparat, fara alte procesari. 
Edit: constat de abia dupa ce le vad pe ambele simultan ca e o usoara diferenta de contrast in favoarea newtonianului, nu va lasati pacaliti de asta..., atentie la dimensiunile stelelor, la rezolutia detaliilor din nebuloasa

Mentionez ca scopul meu nu e concluzia "ala e mai bun!". Ambele au dezavantaje si avantaje. 
Imi doresc sa ajut indecisii sa-si poata alege obiectiv ce le place mai mult si sa incerc sa dau argumente afirmatiei ca prin marirea timpului de expunere se poate ajunge la acelasi rezultat cu o apertura mai mare.

Mentionez ca sunt ca posesor de newton, foarte placut surprins de urmatoarele aspecte ale acestui refractor: focuser excelent - copie fidela feathertouch dupa mine, corectie cromatica neasteptat de buna pentru un dublet, constructie CNC cap coada, totul se demonteaza usor si poate fi remontat usor fara nevoie de recolimare, greutate redusa, imagini superbe la planete mai ales combinat cu PowerMate4x...!