-----------------------------------
rabeir
26 Aug 2020 00:07

Newton vs Dublet Apo Lanthan
-----------------------------------
Demult mi-am dorit sa pot testa si compara inca un instrument, de tip diferit. Spun asta pentru ca de vreo 6 ani, am schimbat incremental in calitate 4 tuburi, dar pe acelasi design newtonian.
Vara asta am avut noroc de multa incredere acordata de un coleg de pe forum si a stat la mine un superb dublet, pe care fara intentie de reclama dar sa aveti specificatiile complete il "leg" aici: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p10133_TS-Optics-Doublet-SD-APO-125mm-f-7-8---FPL-53---Lanthan-objective.html

Newtonianul e un SkyWatcher Quattro de 10" cu tub din fibra de carbon.
Pentru a fi echitabil, am folosit aceleasi instrumente cu ambele tuburi, adica un Canon 1200d full spectrum cu filtru Hutech IDAS LPS-D1 si o montura StellarDrive GT respectiv OAG cu QHY5L-II-M. Singurele diferente sunt corectoarele, pe newt am mers pe corectorul de coma cu 4 elemente GPU ce nu modifica focala, iar pe refractor un reducator corector fara clare indicatii, care e cert doar ca reduce focala de la 975mm la 777mm. Toate pozele sunt facute din balconul sudic, cu aliniere polara drift.

Am sa incep cu niste poze raw, doar calibrate bias/dark/flat. Expuneri de 300s pe ambele tuburi, nopti diferite desigur dar cat am putut de similar ca si conditii/temperatura/faza lunii.