-----------------------------------
Erwin
23 Aug 2020 16:17


-----------------------------------
Azi noapte pu&#539;in înainte de ora 5 m-am trezit dintr-un vis &#537;i nu am mai putut adormi imediat. A&#537;a că am ie&#537;it pe balcon &#537;i erau senin. Am stat pu&#539;in, cât să admir ni&#537;te stele principale ale unor constela&#539;ii de iarnă, pe lângă Venus &#537;i Marte. Venus străluce&#537;te foarte puternic, ca un bec de iluminat din zonă, dintre cele pe care le înjur mereu pentru că îmi bat în ochi. Se vedeau Auriga, Gemenii, Taurul si Orionul. Pentru că arma de antiaeriană binoclul TZK e strategic amplasat sub o husă, am dat husa &#537;i m-am uitat un pic cu el la zona săbiei lui Orion unde se ghicea nucleul nebuloasei, fără detalii care s-ar vedea pe un cer bun. Dar Hyadele &#537;i Pleiadele se vedeau foarte frumos. Pentru că am fost ocupat cu altele am uitat că am de făcut parasolare la binoclu a&#537;a că lumina bate în obiective &#537;i e imposibil de găsit &#537;i văzut obiecte mai slabe. Când pendulam între Hyade &#537;i Pleiade cu coada ochiului am zărit o Perseidă, prima &#537;i singura văzută în acest sezon. Venus nu prezintă detalii la 10X cu binoclul, imaginea fiind afectată de difrac&#539;ia provocată de prismele la 45 grade. Marte era prea sus deja, nu mai era accesibilă de pe trepied. Va trebui să ies pe câmp că nu am mai fost deloc de când cu restric&#539;iile &#537;i se simte.