-----------------------------------
iulian90
08 Aug 2020 17:07


-----------------------------------
Ieri am facut un pas mare in astrofoto:  am modificat camera Canon 450d ,scotand filtrul IR din fata senzorului, pentru a putea fotografia mai bine nebuloasele care emit cu preponderenta in zona liniei H-alfa (Hidrogen-alfa) din spectrul vizibil. Acum camera fotografiaza tot spectrul vizibil ,inclusiv in zona H-alfa fara probleme. :)

Aseara am facut test cu camera modificata ,pe nebuloasele M 8, M16, M 17 si M 20, cu teleobiectivul foto Albinar 85-200 ,reglat la focala de 200mm si cu filtrul UHC 1,25" montat pe teleobiectiv in partea dinspre aparat, infiletat intr-o celula de la un alt filtru colorat, pe care am lipit-o pe teleobiectiv, pentru a putea monta si demonta filtrul UHC cu usurinta. 
Rezultatele au iesit faine, acum nebuloasele sunt mult mai vizibile si cu o nuanta mai rosie decat inainte, mai ales ca am folosit si filtru UHC, care reduce din poluarea luminoasa.   :) 

Prima captura a fost la zona cu nebuloasele M 8 si M 20 din constelatia Sagetatorul, insa nu am apucat decat 5 cadre cu expunere de 1 minut si 51s fiecare sa fac, fiindca tinta incepea sa dispara dupa un copac. Plus ca la primele 4 cadre am lasat din greseala teleobiectivul la diafragma f/11 si cadrele au iesit intunecate, numai ultimul a iesit mai luminos, dupa ce am reglat teleobiectivul la f/4. Ca atare si rezultatul a iesit mai zgomotos.
Dar la zona cu nebuloasele M 16 si M 17 nu am mai intampinat problema cu obstructia copacilor si am reglat corespunzator diafragma teleobiectivului, asa ca am facut 11 cadre de 1m 51s, la ISO 800, fiind limitat insa de bateria camerei care era aproape descarcata si trebuia sa mai fac si cadre dark. Rezultatul cu nebuloasele M 16 si M 17 a iesit mai frumos , cu SNR mai bun. :)

Prezint si o comparatie intre rezultatul de aseara cu nebuloasele M 8 si M 20 si o imagine mai veche cu M 8 si M 20 ,facuta cu acelasi aparat ,dar nemodificat. 
In imaginea mai veche nebuloasele abia se vad ,stelele sunt mai vizibile si mai luminoase, insa SNR-ul este mai bun , fiindca am facut mult mai multe cadre decat aseara. In imaginea de aseara , nebuloasele sunt mai luminoase si mai rosiatice, dar stelele sunt mai palide  si SNR-ul nu prea este bun, imaginea are zgomot mai mare, de aceea trebuie sa fac cat mai multe cadre sa reduc la procesare zgomotul cat mai bine. 
Ultima imagine de mai jos este un compozit intre cele doua imagini comparate mai sus cu M 8 si M 20.

Zilele urmatoare, daca mai e senin o sa ma apuc serios de treaba; o sa fac expuneri la cate o singura tinta pe seara,mai ales pe timpul verii, cand noaptea este scurta, pe urma in toamna sau iarna o sa pot face expuneri si la 2 tinte pe seara, o sa fac minim o ora de expuneri pentru a aduna cat mai multe cadre pentru SNR cat mai bun si o sa imi imbunatatesc tehnica de procesare, care conteaza la fel de mult ca echipamentul astrofoto.