-----------------------------------
Dbird
28 Iul 2020 14:56


-----------------------------------
Multumesc de sfaturi si de link. Momentan nu am acces la telescop si folosesc doar obiective foto .. din balcon, in Bucuresti. Problema mea este oarecum filozofica ... ca sa fac clarul noaptea ... de pomana ma uit  la ecranul aparatului foto  ca nu se vede nici macar steaua nordului ... inclusiv din cauza luminilor parazite din jur ( cam multe este adevarat, dar nu prea am ce face ca nu prea tintesc bine cu prastia :) ).
Chestia e ca nu cred ca pot utiliza masca pe obiectiv ... in acest caz ... cand voi trece de la gradinita in clasa intai (sa pun adica aparatul foto direct pe telescop, alta viata :) )voi face sigur o masca ..poate chiar tiparita pe o imprimanta 3D ... ca merita sigur.
Oricum, intrebare: ... daca totusi pun in conditiile descrise mai sus, pe obiectivul aparatului foto (momentan un 50mm / 1,8 si crop 1,5x) o masca Bathinov pe dimensiunea adecvata ... am vreo sansa sa vad steaua din cauza difractiei ? A incercat cineva ? ... mentionez ca fara masca nu se vede nici o stea in actualele conditii pe care le am in Bucuresti chiar daca folosesc la maxim functiua aia de zoom pentru reglarea clarului si 1,8 diafragma ....