-----------------------------------
Herr_Alien
27 Iul 2020 09:51


-----------------------------------
Multam fain; asta e, trebuie sa gestionezi cumva umezeala ...

@Mircea:
Trucul cu saiba plasata in interiorul sarnierei binoclului l-am vazut intai la un Enuro 8x30. Am fost uimit cand de frumos focaliza acel binoclu, cu jocuri aproape insesizabile. Cand am desfacut focalizatorul din sarniera, am inteles de ce: pe surubul care limita cursa focalizatorului era plasata o mica saiba de pasla, de diametru un pic mai mare decat interiorul sarnierei. 
Aceasta saiba facea ca arborele care poarta ocularele sa nu aiba aproape nici un joc; bratele oculare nu basculeaza, cand apasam alternativ  pe un ocular apoi pe celalalt.
Inspirat de cei de la Eschenbach, am decis sa adaug si eu asemenea saibe, dar din carton.

Procedura e urmatoarea:
1) Scoatem focalizatorul din sarniera. 
Asta inseamna ca trebuie intai sa dam jos bratele ocularelor, deci jos scala IPD, jos surubul de fixare din varf, jos bratele port-oculare.
Inainte insa sa desfiletam rotitat de focalizare, luam aminte la cat de infiletata este in sarniera. O sa trebuiasca la asamblare sa o infiletam la fel de mult, pentru a pastra plaja de focalizare neschimbata.
Desfiletam, intr-un sfarsit, focalizatorul din sarniera.
2) Desfiletam surubelul de blocare din capat
3) infigem surubelul intr-o bucata de carton subtire (gen cutie de chibrituri), de vre-o 1-2 cm
4) infiletam surubelul inapoi in capatul focalizatorului, cu tot cu bucata de carton, devenita saiba ad-hoc de 2 cm :).
5) rotim de arborele care poarta ocularele, pana cand surubelul (si bucata de carton) limiteaza cursa
6) in aceasta pozitie, decupam cu foarfeca bucatica de carton, in jurul arborelui focalizatorului (vezi poza 2_focuser.jpg din primul post). Deoarece nu putem decupa fix langa arbore (si nici nu vrem asta!), o sa rezulte o saiba de carton un pic mai mare decat diametrul interior al sarnierei.
7) infiletam inapoi focalizatorul in sarniera; la inceput o sa intre un pic fortat, dar cartonul se va indoi un pic, suficient cat sa intre ansamblul inapoi.