-----------------------------------
zoth
25 Iul 2020 10:00

Modificare filtru solar
-----------------------------------
Apropo de discutia pe care am citit-o dimineata pe forum, se schimba sau nu, ER-ul ocularului in combinatie cu o lentila Barlow, pot sa spun ca lumea instrumentelor si accesoriilor astro e plina de astfel de controverse. Un exemplu concret in povestea care urmeaza:

Am cumparat recent de pe piata SH un filtru solar Orion pe a carui cutie statea inscriptionata marimea de 5,64" (143,256mm). Cautand pe situl Orion la sectiunea potrivita, marimea inscriptionata pe cutie nu se regaseste in lista marimilor standardizate de firma, singura optiune la categoria de 5" fiind marimea de 5,81" (147,574mm). Norocul meu a fost ca celula filtrului intra fest pe celula obiectivului lunetei si pana la urma asta conteaza  :) 
Am masurat apoi deschiderea utila frontala a filtrului si am gasit valoarea de 127mm, adica fix 5", insa nedumerirea mare a venit cand am vrut sa confirm marimea respectiva pe deschiderea utila interioara a filtrului. Stupoare, deschiderea utila interioara masoara doar 114mm (4,48"). Acum chiar am ramas nedumerit, nu inteleg care e logica ...  :? 

In conditiile date am luat hotararea sa modific inelul interior al filtrului si sa cresc apertura de stop la valoarea celei frontale de 127mm. Am scos bridele de plastic si cauciucurile ce inlesnesc fixarea filtrului pe obiectiv, apoi inelul de stop de 114mm si l-am ajustat cu ajutorul unui cutter pana am ajuns la valoarea de 127mm. Am reasamblat totul la loc dar am profitat de ocazie si am vopsit si celula filtrului in alb si treaba a fost terminata.

Acum cred ca am un filtru cat de cat normal  :)