-----------------------------------
Herr_Alien
24 Iul 2020 12:31

Reparatii binoclu Miranda 8x40
-----------------------------------
Am cumparat de la MariusP unul din binoclurile aflate la vanzare, Miranda 8x40; nu imi mai varasem degetele printr-un binoclu de ceva vreme, si Miranda-ul promitea un pic de distractie.

Pe partea de reparatii functionale, am lucrat la bratul port ocular stang si la focalizatorul central.

Bratul port ocular stang era indoit (eu initial am crezut ca e rupt). Mai mult, dupa ce am demontat piesa, am constatat ca ii lipsea si cuisorul, care ar fi trebuit sa intre in crestatura piesei centrale (care are filetul dublu, pe stanga) - a se vedea zonele accentuate din prima poza.
Paradoxal, faptul ca piesa este facuta din plastic cu insertii metalice a facut mai usoara reparatia. Am incalzit usor piesa, apoi, folosind un clestisor, am indreptat-o.
Am folosit apoi un burghiu de 1.25 mm si o bucatica dintr-un nit orb, pentru a adauga cuisorul necesar bratului port ocular. Pentru siguranta am folosit apoi o picatura de super glue si am presarat un pic de bicarbonat de sodiu; excesul de lipici l-am indepartat ulterior cu o pila.

Avand bratul port ocular intr-o stare buna, am indepartat saiba metalica, si am pus inapoi bratele port oculare. Am strans surubul de fixare si surpriza: ele aveau joc pe piesa centrala. Inaltimea ambelor brate port ocular era mai mica decat inaltimea piesei centrale a focalizatorului. Ca rezultat, si cu surubul de fixare strans la maxim, tot mai era un joc intre bratele port oculare, si consecintele de rigoare: focus instabil, oculare care agata si se blocheaza in tuburile in care trebuiau sa alunece. Saiba metalica prelua diferenta de inaltime, dar nu mai permitea bratului stang sa se fixeze cu acel cuisor in taietura din piesa centrala de focalizare.
Am cautat prin tomberonul pentru deseuri din plastic, si am gasit o bucata de ambalaj transparent, suficient de subtire. Am confectionat din el 3 saibe.
Doua saibe sunt intre brate, si permit ca bratul stang sa depaseasca piesa centrala de focalizare. A treia saiba este chiar pe surubul de fixare, si reduce frecarea intre surubul de fixare si bratul stang. Astfel se poate modifica distanta interpupilara fara ca surubul de fixare sa se desfaca. (ar fi trebuit acolo un surubel de blocare, dar nu exista nici un orificiu pentru asa ceva)

La capatul de jos al focalizatorului (in partea catre obiective), am instalat o saiba din carton, care intra fortat in sarniera binoclului. Saiba aduce un plus de fermitate in miscarea longitudinala, cat si in lateral; e un truc pe care l-am vazut intai la Enuro 8x30, si pe care l-am adoptat si aplicat apoi pentru toate binoclurile.

Acum Miranda 8x40 poate sa focalizeze si sa mentina focalizarea.