-----------------------------------
Mircea Pteancu
23 Iul 2020 19:27


-----------------------------------
Nordas

Incerc sa te ajut ,nu sa fac pe expertu' in dobsoniene ,asa sa citesti mai jos.

1.Ai facut ,macar sumar,calculul centrului de greutate ?

2.Un newtonian nu va da imagini spalacite doar in povestile de internet daca nu ai ecran / diafragma in spatele secundarei

https://www.bbastrodesigns.com/baffle.html

3.Fara inca o teava patrata ,colimarea acestui telescop va fi jalnica, cred ca nu vei putea trece de 100x.
Ce vreau sa spun este ca bratul care tine capatul ocular ,cu secundara , focuser si cautator este subred.
Mai ales ca-i compozit,asamblat demontabil cu suruburi...

4.Lagarul orizontal de diametru mic strica insasi conceptul de baza al dobsonienelor : joc zero obtinut pe cale cinematica.Pe romaneste : surubul acela orizontal  ''va ridica'' telescopul de pe pernele de teflon ale lagarul  orizontal de diametru mare.Deci vei avea ax orizontal vreun surub de M8 sau M10 ?

5.Nu vreau sa te supar sau sa te ofensez dar Solid Works si Vectric si mai stiu eu ce nu pot repara intelegerea gresita a modului de functionare a monturii Dobson.

6.Inainte de a da la debitat si a monta telescopul, eu iti propun sa discutam si sa despicam firul in 16 ca sa iasa ceva superb, nu sa te necajeasca pe urma si sa nu stii ce.

Mircea