-----------------------------------
Mircea Pteancu
23 Iul 2020 18:54


-----------------------------------
alexcristi

Eu am si folosesc (nu-l tin in vitrina pentru expozitie ) un dobsonian de 200mm F/6.16.
Diferentele sunt nesemnificative intre telescoapele noastre.
Nu ma ocup cu astrofoto si las in grija colegilor sa te sfatuiasca in aceasta privinta.

Pentru vizual :

- iti sugerez sa achizitionezi eventual un ocular de 6mm pentru 200x.
Eu am vreo sase oculare de 6mm.Cel mai bun la un pret accesibil imi pare sa fie BCO 6mm.
Tot ce am vazut in Radian 6mm de la Tele Vue am vazut si in BCO 6mm ,doar ca Radian 6mm are camp mai mare si este foarte apropiat de conditia de ortoscopie pe intregul camp de 60 grade.
BCO 6mm este un ortoscopic Abbe (Baader este proprietara patentului Abbe ) deci are un camp ortoscopic de 42 grade dar un camp total de 50 grade - decizie a lui Baader pentru a usura gasirea obiectelor.
Am si BCO 6mm care sade bine la mine si nu va pleca nicaieri.
Dar citeste ce am scris mai jos despre oglinzi.

- pentru vizual NU cumpara Barlow de 3x.
Mai bine vaneaza un ocular bun de 5mm pentru 244x.
Eu am cumparat SH un Radian 5mm pentru a avea 246x in camp de 60 grade.
Foarte rar pot sa folosesc lentila Barlow Baader 2.25x cu oculare de 9mm si 8mm ,minim 7.5mm.
Numai ''din an in Paste'' vei putea trece de 250x in Romanica.

- oglinzile ,chiar si cele facute de aceeasi firma , sunt la fel de diferite intre ele ca omul de om.
Uita de povestea cu ''puterea maxima a telescopului''.
Trebuie sa evaluezi calitatea optica folosind marirea de 135x pe care o ai in dotare.
Doar daca aceasta este excelenta ,merita sa te gandesti la 200x si 250x sau mai mult.
Oglinzile de telescop nu se fac la hectarul patrat si din care se taie o bucata circulara de 200mm pentru tine.
Fiecare oglinda e ''in  legea ei''.Poate s-a certat mesterul chinez cu seful care nu i-a dat concediu sau isi banuieste nevasta aflata acasa, la 400km distanta sau a fost obligat sa lucreze in week-end.Primesti o oglinda = ''lamaie''.
Poate a primit o prima sau o marire de salar si a fost fericit = o oglinda ''fericita''.
Afla ce ai primit si apoi vorbim de oculare puternice.
Daca este o oglinda excelenta,vorbim despre Barlow.
Daca nu ...nu.

-suportul de oculare poti sa-l confectionezi singur.

http://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=14773&start=150

-ocularul QX 26mm iti ofera acelasi camp ca LV 30mm de pe telescopul meu.
Eu am vazut sute si sute de obiecte Deep Sky cu al meu deci presupun ca si al tau este bun.

-un dobsonian nu are nevoie de frane. Nu inteleg aceasta problema a ta.

Succes , Mircea