-----------------------------------
iulian90
21 Iul 2020 11:00


-----------------------------------
Aseara am facut si eu 31 cadre de 57s (ISO 800) la cometa C/2020 F3 NEOWISE, cu aparatul Canon 450D, prin teleobiectiv foto Albinar cu f=200mm f/4. 

Am observat cometa si prin reflectorul de 150/1400mm, la grosismentele de 35x, 70x si 155x, inclusiv cu filtrul UHC si am remarcat faptul ca coada pare mai ingusta vizual ,decat saptamana trecuta, cand era mai lata. In schimb capul cometei iese mai in evidenta, avand o forma relativ circulara si de culoare alba usor verzuie si cu nucleu relativ stralucitor, cu aspect stelar-difuz. Prin filtrul UHC, coada se vede mai intunecata, insa capul cometei iese mai bine in evidenta datorita culorii mai verzuie.

Fotografic, cometa prezinta o coada de praf mai lata decat inainte, insa mai difuza si mai slab luminoasa si coada de gaz este mai bine vizibila. Am incercat si vizual sa observ coada de gaz, inclusiv cu filtrul UHC prin telescop,  insa fara succes. Pentru vizual, coada de gaz ramane inca prea slab luminoasa, poate doar din locatii fara poluare luminoasa si mai mult prin binoclu s-ar putea observa aceasta coada de gaz .