-----------------------------------
tudor
16 Iul 2020 10:42


-----------------------------------
Am fost la "observatorul" meu astronomic preferat de pe malul marii Negre :)  ... KRAPET Bulgaria

Am avut 3 sesiuni de observatii cu binoclurile pe care le voi prezenta pe rand. 
Noaptea 1 Sesiunea de galaxii din Fecioara - binoclul APM 16x70ED APO 
Noaptea 2 Voayage, Voayage prin Calea Lactee -  binoclul APM 16x70ED APO 
Noaptea 3 Cometa C 2020 F3 Neowise -  binoclul Zeiss Conquest 10x42 HD si binoclul APM 16x70ED APO 


"Stabilizarea" a fost asigurata de un sezlong confortabil si/sau un scaun pliabil. Am avut la mine si montura paralelogram dar pana o transportam la locul de observatie, si pana o montam simteam ca pierdeam momente importante de pe cer :) Asa ca am descoperit ca imi place foarte mult mobilitatea binoclului mare APM pe care il tin foarte bine in maini daca imi sprijin coatele pe bratelele sezlongului sau daca spre zenit ma asez pe spate confortabil pe sezlong si il sprijin pe arcade. Deci sa incep:

Noaptea 1.  Cele sapte galaxii din Fecioara
In prima noapte mi-am propus sa observ cat mai multe galaxii noi pentru mine din Fecioara cu binoclul APM 16x70. A trebuit sa ma misc repede pentru ca zona studiata apunea, fiind foarte jos pe cer. Astfel am inceput cu galaxia M85 care s-a vazut foarte bine ca o nebulozitate rotunda. Galaxia  M100 am vazut-o ca o pata mare rotunda, iar M99 putin mai discreta aproape cu vedre directa. M98 avand magnitudine mai mare si zona studiata fiind mai jos pe cer nu am vazut-o nici cu vedere indirecta. Cu vedere indirecta foarte palid am vazut M91 si M88, aceasta din urma avea o forma lunguiata. Am vazut foarte bine si cele doua galaxii mai luminoase din Lantul lui Markarian M86 si M84


Astfel, "pe ultima suta de metrii" inainte ca "Fecioara" sa apuna dupa niste copaci, am vazut 7 galaxii. Mai am 5 galaxii in zona Fecioarei, doua in Hydra si una in Pupa si termin catalogul Messier yupyyy :D  . La sfarsit am tras si o ochiada rapida prin Calea Lactee, dar am lasat asta pentru Noaptea 2