-----------------------------------
iulian90
14 Iul 2020 12:46

Cometa C/2019 U6 (Lemmon)
-----------------------------------
Buna ziua tuturor. 
 
Aseara mi-am propus sa caut sa observ si chiar sa fotografiez cometa C/ 2019 U6 (Lemmon), care incepe sa fie din ce ince mai sus vizibila pe cer, la latitudinea tarii noastre. 

Am cautat cometa mai intai cu binoclul 10x50, dar nu am zarit-o deloc. 
Am cautat-o si cu reflectorul de 150/1400mm, la grosismentul de 35x pentru inceput, unde cu greu am zarit-o  intre stelele 4 si 6 Virginis, mica si foarte slab luminoasa. 
Ce-i drept inca mai era ceva lumina in amurg, dar pe masura ce se intuneca mai mult cerul, cometa incepea sa se vada ceva mai bine, dar ramanea tot dificila de observat. Am schimbat grosismentul la 70x si cometa se vedea putin mai mare, dar tot greu , iar la 155x era foarte greu vizibila, avand un grad de condesare scazut, nucleul nu se zarea deloc. Acum cometa este foarte aproape de steaua 6 Virginis si are o magnitudine de 7,7 conform Heavens-Above: 

https://www.heavens-above.com/comet.aspx?cid=C%2F2019%20U6&lat=45.3037&lng=27.9524&loc=Braila&alt=0&tz=EET 

Sper ca in urmatoarele zile ,pe masura ce urca tot mai sus cometa ,sa se observe mai usor. :)
In urmatoarele seri ,intentionez sa fotografiez cometa prin luneta de 80/900mm, pentru ca este mica si necesita o focala mai mare, pentru a o scoate mai bine in evidenta.  :)