-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Iul 2020 21:13


-----------------------------------
Luni 6 Iulie a.c., observatii ad-hoc pe un cer hartuit de nori si iluminat de o Luna ,inca aproape Super... :evil: 

Conditiile fiind ostile,nu am cautat obiecte noi ci am reobservat cateva obiecte arhicunoscute :

*Am observat Vega si companionul ei,adica steaua dubla optica H 5  39.
La 154x se mai vedeau vreo sase stelute in camp cu Vega.
Trei dintre ele formeaza un segment de dreapta ,cred ca spre Est.
Cine,ce,cum ... ramane pe alta data.

*Au urmat Zeta Lyr - o frumoasa dubla binoculara  si Beta Lyr, ai carei companioni formeaza un asterism in forma de Y

*In jurul lui Delta Lyr am numarat 25 de stele din roiul deschis Stephenson -1

*In Cygnus am revazut steaua dubla BU 440 (AB=6.9'') + dubla vecina SHJ 314 (AB =35.9''), componente ale  roiului deschis Collinder 413 in care am numarat 12 stele.

*O surpriza ca un dus rece neasteptat a fost observarea cu mare greutate a companionului din STT 525 AB.''Pe vremuri'' am rezolvat aceasta stea tripla cu dobsonianul de 125mm F/6.9 iar acum m-am balbait la rezolvarea ei cu Toleascopul de 200m.Rezolvare reusita cu greu abia la 246x /Radian 5mm ,armament greu folosit de obicei la stele subarc...:( 

*Dusul rece a continuat cu rezolvarea dificila abia la 154x a ''dublei-duble'' Epsilon Lyrae.
Dom'le, e clar ca m-am enervat : Epsilon Lyr o rezolvam ca dubla cu ochiul liber ( ma rog,asta a tinut pana pe la 35-40 de ani). Iar acum ... ???

*Mi-a devenit clar ca nu are sens sa mai insist la stele duble.
Am vizitat  M29 (in care am numarat 9 stele) ,M39 , M71 ,M56,NGC 6910.

*Am reobservat Nebuloasa Ring/Inel / M57 ,descoperita in Februarie 1779 de catre moshu' Antoine Darquier de Pellepoix din Toulouse in varsta de 61 ani,folosind o luneta Dollond de 60mm cu focala de 105 cm.

*Am incheiat cu observarea nebuloasei planetare M27, cerul fiind in mare parte cotropit de nori.

Atasez un portret al lui Antoine Darquier de Pellepoix.
Unii sustin ca M57 a fost descoperita de catre Messier, inaintea lui Darquier.
Am rapoartele catre Academia Regala ale lui Messier,am cartea lui Darquier,poate ma apuc sa investighez subiectul.

Mircea