-----------------------------------
Mircea Pteancu
05 Iul 2020 14:18


-----------------------------------
Nu am fi intregi la minte daca am permite monstrilor de telescoape mai maricele ''sa stearga pe jos'' cu bijuteriile de binocluri !

Subscriu ''mie la suta'' la cele scrise de tine.
Dau doua exemple in completare la acestea :

1)Galileo Galilei a cercetat cu lunetele sale in amanunt constelatia Orion.
In documentatia publicata de Favaro exista schita in care  Theta 1 Ori / Trapezul se vede compus din trei stele.
Oricat de incredibil pare , Galilei nu a vazut niciodata nebuloasa M42 desi a privit direct la ea.
Motivul : campul efectiv pe cer excesiv de mic al lunetelor sale  din cauza ocularelor negative (in primul rand) si al grosismentelor prea mari ,de 20x si 30x.
Peiresc a fost primul care a semnalat o nebulozitate in Orion.Probabil ca el a obtinut doar lunete ''mai slabe'',adica de grosismente mai mici.El este si primul colectionar cunoscut de telescoape, in total a avut vreo 40 de lunete galileene.
Pentru urmatoarele 200 de ani , aproape toata lumea a pedalat pe telescoape cu grosismente mari,cu cat mai mari cu atat mai bine ! 
Habar n-aveau ca din cauza asta au ratat bijuterii precum Roiul Dublu din Perseu.

Nota bene :

Eu cred ca lista obiectelor de suveranitate binoculara este mult mai extinsa.
Te invit sa adaugi pe lista ta Roiul Dublu Binocular din Ophiucus (NGC 6633+IC 4756/Graaf) si aproape toate Asociatiile stelare O-B.

2) William Herschel a vazut ,cu telescoape enorme fata de cele ale lui Galilei , doar portiunea care poarta denumirea de HV 37 din nebuloasa North America.
Desi '' a lins-o pe toate partile''...
Telescoapele lui aveau insa in comun, cu cele ale lui Galilei , grosismentul mare si campul efectiv minuscul.
Ori eu am vazut HV 37 , ce-i drept cu filtru UHC ,cu reflectorul RFT 125mm F/4.5 cu camp de 2.3 grade.
Dar din oras  !
La tata Herschel ... cautatorul avea camp de 2.5 grade ! 
Iar ocularele Huygens cu camp de 40 grade (camp numit ''exces si risipa '' ) il enervau la culme !

Acestea sunt doar doua exemple in plus care arata ca autorul contemporan,cunoscut si in viata, care a zis precum vedem mai jos (da-i Doamne zile multe si imbelsugate ) , are dreptate ( adica dreptace in dialect banatean) :

''...Tocmai de asta e bine sa folosim amandoua tipurile de instrumente completandu-se intre ele!''

Mircea