-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Iun 2020 22:35


-----------------------------------
''Cand priveai prin acel ocular imaginea se intindea pana la marginea lentilei, corpul ocularului "disparea" si marginea lentilei se conjuga foarte interesant cu imaginea reala pe care ochiul o vedea pe langa ocular.''

Sunt convins ca bonetele de cauciuc ale ocularelor tocmai pentru asta au fost inventate : ca sa nu vad nimic pe langa ocular.
Opinie personala,bazata pe experienta : ocularele cu ER mare sunt foarte neplacute la utilizare tocmai din cauza acestui coctail pe care-l fac intre imaginea instrumentului si imaginea mediului inconjurator,vazuta ''pe langa''.
La toate ocularele cu ER exagerta trebuie sa iau masuri pentru mascarea acestuia, daca nu exista din constructie o garda de ochi reglabila asa cum au ocularele Radian.

Citind descrierile lui Tudor si Dorin iata ce am inteles : efectul de tunel cat si cel de hublou sunt efecte ale observarii cu ochelari.
Acestia te impiedica sa te apropii suficient de ocular si de aici impresia de ''tunel''.
Elimini boneta de cauciuc de pe ocular, altminteri atat de necesara - mai ales in oras si de aici efectul de ''hublou''.

Sper ca aceasta remarca nu va fi privita  ca fiind una personala, nu am intentia sa fiu nepoliticos cu doi prieteni de forum ,pe care-i stimez atat de mult.
Probabil ca exista multi alti amatori care observa cu ochelari.
Dar exista multi care observa fara ochelari, pentru acestia,ocularele cu ER exagerat (am si eu d-astea ) sunt inadecvate.
Tot pentru acestia , modificarea ocularelor la modul descris , nu le poate aduce  nimic decat mai multa iluminare stradala in oculare.

Mircea