-----------------------------------
zoth
27 Iun 2020 11:56


-----------------------------------
Eu cred ca senzatia de "camp real mare ingramadit" vine in principal de la campul aparent mic al ocularului.  Cand campul aparent mic este combinat cu un ER modest, senzatia e garantata!
Are Dorin pe aici review-ul unui binoclu 7x50 cu camp de 10 grade prin care am avut ocazia sa ma uit si pot sa spun ca senzatia e cu totul alta.
Au facut si rusii cu multi ani in urma un binoclu 8x cu un camp real de 13 grade si un camp aparent de 104 grade la ocular (schema optica in imaginea atasata). Nu am privit prin acel binoclu dar am convingerea ca nu "tuneleaza"  :D 
Si la Lisa am avut o experienta interesanta cand am privit printr-un ocular construit de Catalin Dumitru. Campul aparent nu excela prin marime insa avea un ER foarte generos, cu lentila de ochi pe masura. Cand priveai prin acel ocular imaginea se intindea pana la marginea lentilei, corpul ocularului "disparea" si marginea lentilei se conjuga foarte interesant cu imaginea reala pe care ochiul o vedea pe langa ocular.
Senzatia era ca te afli intre doua lumi care se revarsa una in alta. Foarte impresionant!