-----------------------------------
Mircea Pteancu
23 Iun 2020 16:26


-----------------------------------
Tudor

Sa folosesti sanatos marele binoclu si astept cu mare interes rapoartele observatiilor efectuate cu el !

In privinta comparatiei cu celelalte binocluri am un comentariu de facut despre luminozitate.
E adevarat ca Zeiss si APM au aproape aceeasi pupila de iesire dar totusi, imaginea aceluiasi obiect cu suprafata aparenta este ''imprastiata'' in APM pe o suprafata de 2.56x mai mare.
Tu ai facut testul pe roiuri stelare,formate din stele qvazi-punctiforme dar le-ai vazut totusi cam ca obiecte partial cetoase.
Dupa mine , aceasta inseamna ca diferenta de  grosisment si acel factor de 2.56x are cuvantul inainte de toate.Deci comparatia a avut loc in conditii defavorabile APM -ului.
Dar si diferenta de aperturi intre APM si Zeiss este in raport de 1.66.
Asadar APM , daca are aceeasi transmisivitate ca Zeiss-ul, ar trebui sa iti faca vizibile stele cu ceva mai slabe de un grad de magnitudine.
Ca sa inchei, daca Mircea ar vrea sa faca o asemenea comparatie , ar observa stelele din Mel 111.
Fara obiecte cu nebulozitati ,ceturi si alte trucuri d-astea...

In spirit colegial si prietenesc si absolut dezinteresat  :wink: , ma ofer sa fac eu comparatia.
Trimite numai binoclurile pe insula Aradului si fac eu teste cu ele, poate ca as termina la anul... :lol: 
Pana atunci , pot sa-ti trimit Sakura 9x60mm.

Multumesc pentru raportul foarte interesant (nu astept raspuns la oferta ), cer senin,Mircea