-----------------------------------
radueroma
17 Iun 2020 12:31

Problema reflexie parazita Lacerta Explorer 8x45
-----------------------------------
Salutari tuturor! 

Mi-am cumparat de curind binoclul din titlu de pe net, second-hand deci fara garantie implicit fara retur. 

Problema pe care am sesizat-o (greu) a fost la un test comparativ cu un Nikon Sportlite 10x25 si un noname 10(8 de fapt)x50 si anume o aberatie optica de forma unei fracturi in diagonala in ocularul sting. Probabil ca un ochi experimentat ar fi remarcat-o din prima. Eu am perceput o reflexie ciudata la observarea nocturna (lumini stradale) care pe celelalte aparate nu exista. Am vazut mai clar despre ce este vorba la privirea prin oculare de la 20-30cm ca pentru verificarea colimarii. In desen am schitat cum se vede de la distanta iar in pozele prin ocular se distinge  (sper) defectul. Reflexia este pe prisme pentru ca se vede fara ocular dintr-un unghi aparte insa mi-e foarte greu sa o surprind pe camera pentru exemplificare. Pe celalat canal nu se observa nimic deranjant.



Initial am crezut ca este o reflexie parazita din cauza unui capac al prismei, drept urmare am desfacut tubul portobiectiv sting si am apropiat capacul protector. Fara succes.

Ca mentiune, pe capacul prismelor stingi se vede o fisura, lamela de prindere a prismei superioare a sarit dintr-un punct si probabil a lovit plasticul. Binoclul nu are urme vizibile de cazaturi sau lovituri si era bine colimat (parerea mea) cind l-am primit.  

Colimarea din tuburile portobiectiv s-a pierdut pentru ca am desfacut si partea dreapta pentru comparatii dar nu am observat nimic relevant. O voi reface prin metodele prezentate pe forum. 

La prisme nu am umblat, inca. Nu se vad urme de fisuri ale chitului pe nici un canal si din nici o vedere dinspre ocular/obiectiv. Prismele sint fixate cu lamele pe un suport. Acesta la rindul lui este prins de corpul binoclului prin 3 suruburi din care doua au un arc dedesubt. Linga cele cu arc sint suruburile pentru colimare care sint accesibile prin capacul prismelor. Atasez citeva foto cu detalii. 

Daca mai sint necesare informatii vi le pun la dispozitie. 

Pretul binoclului nu mi-a devalizat bugetul si as vrea sa-l repar pentru raportul foarte avantajos per caracteristici. 

Ce pot sa fac de aici incolo?

Va multumesc anticipat pentru ajutor,