-----------------------------------
sorini
06 Iun 2020 00:29


-----------------------------------
Cu cateva postari mai inainte a fost atins aspectul focalelor lungi versus scurte si mi-am adus aminte de o neclaritate, in ceea ce ma priveste, referitoare la utilizarea reducatorului de focala. De aceea am postat aici intrebarea mea, cu toate ca am banuit ca nu e locul potrivit, dar n-am vrut sa mai deschid un topic pt atata lucru.
Multumesc pt raspunsurile date (in cel cu costumele, chiar nu inteleg ce a vrut sa spuna poetul; si da, Barlow-ul iti dubleaza numarul de oculare, dar acestea nu se numara in cutie ci la observatii).
Detaliile oferite de Mircea sunt ceea ce as fi vrut sa aflu. Fizic / optic, in ce mod intervine in optica unui instrument (refractor) un element reducator. Reducand focala nu vor fi amplificate aberatiile inerente ale obiectivului &#8211; coma, sfericitate, etc? Un f/10 este foarte permisiv cu ocularele, iar din cate stiu obiectivele acromate se construiesc cu focale mari si pt ca cele cu focale mici (f/5) sunt mult mai pretentioase constructive si vin la pachet cu aberatii. Adaugand un reducator de focala ne &#8220;apropiem&#8221; de schema Petzval, se pastreaza performantele obiectivului &#8220;mama&#8221;, sau in contra-balanta sunt amplificate neajunsurile acestuia?