-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Mai 2020 00:07


-----------------------------------
Aseara ,Joi 28 Mai ,am facut observatii cu dobsonianul de 200mm.
De fapt am incercat sa fac observatii ... dar nu am reusit.
Azi ''mi-am facut lectiile'' ca de obicei si am inteles ce s-a intamplat si ,oricat de ciudat suna,am trait un sentiment pe care l-as numi ''fericitul esec''.
Pentru ca despre un esec vorbesc.
Am incercat - si am tot incercat in zadar - sa rezolv steaua dubla Dubhe /Alpha UMa.
Baiul a inceput alaltaieri cand am cautat informatii despre companionul lui Dubhe.
Acest companion a fost observat fara probleme in mini-luneta de 45x300mm si este foarte indepartat de primara ,avand separatia de 381'',deci peste sase minute.
Ei bine ,acesta este insa companionul C ,de 7.2mv.
Dubhe se vede ca dubla BU 1077 AC chiar si la 9x in cautatorul RACII.
Am vazut insa in StelleDoppie ca exista si BU 1077 AB cu companionul de 5mv ,separat la 0.8''.
M-am lasat sedus de datele citite si de aici experienta nefericita de aseara.
Am incercat sa rezolv BU 1077 AB cu grosismente de pana la 277x, fara vreun rezultat notabil.
De doua-trei ori si doar pentru  o clipa ,mi s-a parut ca zaresc la jumatatea cadranului IV ,deci intre Vest si Nord ,''ceva'' lipit de primara,inecat in artefacte instrumentale si de seeing.
Am ramas doar cu impresia ,cu gustul ca in intunecatul Nord-Vest sta ascuns ''mistretul cu colt de argint'' dar a fost mai degraba o naluca.

O separatie de 0.8'' nu-i mare filozofie pentru naravasul meu telescop.
Am verificat pe dubla STT 235 ,tot din Ursa Mare: a fost rezolvata dar are Delta mag de 1.9mv iar BU 1077 AB  de 2.9mv.
Am incercat atunci Izar care are Delta mag de 2.2mv, a fost rezolvata dar separatia de peste trei ori mai mare ca cea a lui BU 1077AB.
Cea mai dificila stea dubla convenabil amplasata (si de care mi-am amintit) a fost Zeta Her la care am vazut ''fara drept de apel'' companionul bine separat,la PA estimat la 100-110 grade.
Azi StelleDoppie a confirmat ca Zeta Her are PA= 112 grade.

Dupa doua ore si jumatate de viata de ''sniper'', am abandonat cu sentimentul ca am irosit o seara de observatii.
Azi m-am indreptat pentru lamuriri spre minunatul ''Celestial Handbook'' al lui Robert Burnham Jr. in al carui volum III am aflat ca BU 1077 AB a fost descoperit in 1889 de catre Sherburne Wesley Burnham cu luneta de 91 cm a Observatorului Lick.
Dupa 1900 nimeni nu a mai vazut companionul lui BU 1077AB pana in 1933 cand a fost regasit de catre Robert Grant Aitken.

Asadar,fara sa imi dau seama,am intrat in arena gigantilor.
M-am ridicat deci, am scuturat tarana de pe nadragii mei si am sarit parleazul inapoi unde mi-e locul,in lumea amatorilor.
Iata povestea unui esec pe care-l numesc ''fericit'' deoarece datorita lui am aflat lucruri foarte interesante.
Cu totul intamplator (dar imi place sa reamintesc aceasta ) cu luneta Lick de 91cm a facut observatii si marele nostru astronom Nicolae Donici,unul dintre nobilii Astronomiei romanesti.

Nota : in ''Celestial Handbook'',Robert Burnham discuta despre roiul deschis Ursa Major ,denumit de el ''Ursa Major Moving Cluster''.
Burnham da un tabel cu 17 stele care apartin acestui roi.
Voi aprofunda insa acest subiect la DSO.

Mircea