-----------------------------------
iulian90
19 Mai 2020 11:28


-----------------------------------
Multumesc.  :)  Momentan folosesc metoda astrofoto combinata cu masurarea cu rigla pe ecranul monitorului a separatiei si metoda driftului pentru aflarea punctelor cardinale in imaginile cu stelele duble, apoi aflarea unghiului PA cu un  raportor suprapus peste ecranul monitorului. Stiu ca trebuie luate in calcul focala instrumentului precum si amplificarea lentilei Barlow, daca este utilizata (in cazul meu un barlow 3x), dimensiunile si rezolutia senzorului camerei, campul obtinut cu camera respectiva la focala rezultata cu utilizarea lentilei Barlow etc. Dar metoda asta da rezultate numai in cazul stelelor duble luminoase. 

Pentru stelele duble mai slab luminoase recent am gasit o alta metoda de determinare a separatiei si unghiului PA, folosind un simplu ocular cu reticul (de preferat iluminat) si un cronometru, modul de lucru fiind aratat pe acest site: https://britastro.org/node/10773 . 
Metoda implica si niste calcule simple, dar cred ca va da rezultate bune mai ales ca limitele sunt mai largi, mai permisive in ceea ce priveste magnitudinea stelelor si nu implica utilizarea unui echipament astrofoto.
In perioada asta de cateva zile cu innorari o sa construiesc un ocular cu reticul iluminat tip cruce si cand se mai insenineaza o sa incerc sa masor separatia si unghiul PA la cateva stele cu separatia mai mare, apoi trec si la stele duble mai dificile.