-----------------------------------
horatius
16 Apr 2006 12:47


-----------------------------------
Cam toate refractoarele acromate f/5 merg pana la 100X fara probleme mari. Diferentele dintre modelele de 100mm si 120mm nu sunt mari in privinta aberatiei cromatice. Recomandabil insa ar fi modelul de 120mm f/5 pentru ca are un obiectiv mai mare, asa ca va merge mai bine la deep-space decat modelul mai mic. La observatii planetare ambele au probleme, insa se pot face.

Mak-ul are un camp vizual foarte mic. Daca nu ai experienta in orientarea pe cer cu un telescop, daca nu ai mai avut un telescop, foarte rapid vei da semne de nervozitate incercand sa gasesti ceva cu campul sau vizual mic.

Ocularul de 10mm la Mak-ul de 127mm nu produce imagini mai intunecoase decat produce o marire de 150X intr-un reflector de aceeasi apertura. Daca vrei o pierdere de luminozitate mai mica poti cumpara o oglinda diagonala mai buna decat cea standard cu care vine si niste oculare mai bune, niste Super-Plossl Apo. Si un Barlow 2X mai ai nevoie. Eu cu un Barlow, o oglinda diagonala enhanced si un Super Plossl de 10mm la 300X am niste imagini deosebite a planetelor. La luna nu mai am ce zice, vezi detalii din interiorul craterelor, te plimbi cu instrumentul pe luna parca ai fi pe orbita in jurul ei.

Insa eu tot zic ca Mak-ul nu e pentru incepatori. E prea specializat, prea multe probleme specifice doar lui. Un Newton de 150mm iti va permite mai multe, vei vedea mai multe cu el si va fi la fel de greu ca un Mak de 127mm. In plus aclimatizarea mai redusa si mai ales poti incerca si fotografia. Viitorul meu instrument va fi un newton la 203mm f/5 pe montura ecuatoriala careia o sa ii atasez un kit de goto cand o sa mai am niste bani. Bineinteles va fi complementar Mak-ului, dar probabil ca va fi mai utilizat datorita capacitatii mai mari de adunare a luminii. M-am tot gandit si la un newton de 150mm, dar ar fi prea mica diferenta fata de ce am acum.