-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Mai 2020 20:56


-----------------------------------
Observatii de Joi 14 Mai 2020 cu dobsonianul ''Toleascop'' 200mm :

Transparenta atmosferica scazuta ,turbulenta 4/5 Pickering.

*HJ 1234 AB din Cainii de Vanatoare este o dubla optica foarte democratica cu separatie de 28.6'' dar cu Delta mag de 4.1mv.Doar atat am vazut.
Dar exista un clenci la aceasta stea : A este o dubla  formata din Aa si Ab,companionul de 11.55mv fiind separat de primara prin 1.4''.
Oare voi putea vedea aceasta steluta ?
Tabelul lui Sissy Haas spune ''FSNiet''...:cry: 
Incercarea moarte n-are !

*25 CVn  are primara alba de 5mv iar companionul de 7mv este separat prin 1.67''.
Este o alta dubla de colectie ,foarte usor de gasit la sapte grade spre Est de Cor Caroli ,ambele stele fiind situate pe declinatia de 38 grade.O recomand cu drag !

*Urmatoarea a fost STT 269 , o stea multipla pe care o recomand cu mai putina caldura.
Ce-i drept , AB-C este foarte accesibila datorita separatiei plicticoase  de 123''.
Dar StelleDoppie a facut de mi-a trecut intr-o clipa aceasta stare de superior plictis ( ''...dom'le ,da ' ce l-o fi apucat pe Struve Junior sa treaca si steaua asta in cataloage...'' ) : AB are separatia de 0.3''.
Eu (avand brusc treburi in alta parte) las placerea colegilor cu telescoape de 40-50 cm.:wink:

Folosind documentul WDS spre care ne-a indrumat MariusP (inca odata multumesc +++++) ,aflam ca STT este indicativul dublelor descoperite de catre Otto Wilhelm Struve- activ ca dublist intre 1840 si 1860 si care a descoperit 551 de stele duble,dintre care 259 sunt duble fizice (adica 47%).
La numarul de stele duble descoperite, de pilda John Herschel il intrece de departe pe Otto cu cele 5167 ale sale.
Dar numai 7% dintre acestea s-au dovedit a fi sisteme fizice ,restul sunt duble optice.

In atasament il vedem pe Otto Vasilievici Struve intr-un portret de Ivan Kramskoi si preluat de pe Wikipedia.

*S 654 este o alta dubla larga ,cu separatie de 71'',cu companionul in cadranul III.
Dar este una dintre cele 33 de duble fizice descoperite de catre ghinionistul James South.
De ce ghinionist ?
Oare n-ati auzit de scandalul telescopului Dunsink !?

*STF 1825 este o dubla frumusica aflata ''fix'' la un grad spre N-E de Arcturus.
Separatia este aici de 4.4'', iar PA =152 grade.

*Ca sa dau serii de observatii si o usoara savoare Deep Sky, am observat galaxia M94 ,bine vizibila in ciuda conditiilor vitrege.
In schimb, M63 a fost abia vizibila.
Am observat la final Izar /Pulcherima /Epsilon Boo si am inchis ''bottega''.

Mircea