-----------------------------------
saiph
17 Mai 2020 16:26


-----------------------------------
Pai.... cam asta a fost sezonul de Venus pt mine anul asta :) si ma bucur tare mult ca am mai putut lua cateva imagini ieri, in ciuda seeingului sub-mediocru.
Planul era sa incerc sa folosesc un setup cat mai constant, daca nu chiar identic, pentru a putea pune in evidenta cu mai multa usurinta modificarile de aspect si dimensiune prin care trece planeta (aparent, dpdv al fazei). Dar nah.. sa zic "sarut mana" ca am mai avut ocazia asta :D
Am selectat numai cate o inregistrare din toate cele 3-4 facute cu camera telefonului si cu camera planetara. Telefonul l-am pus pe ocularul LX 7mm, fara Barlow, ca nu se putea, iar cu camera planetara am tras prin Barlow, dar fara extensie, din acelasi motiv.
Apoi am vrut sa vad, totusi cum s-ar fi vazut daca s-ar fi putut, si cu Barlow, respectiv extensie (am redimensionat in post-procesare).
Faza planetei putin peste 10%, elongatie putin peste 25 grade, diametru putin sub 50".
La ocular a fost o experienta interesanta, prin zoomul Celestron 8-24mm (nu neaparat "cea mai ascutita scula din debara", cum zic americanii :) dar pt ce am avut nevoie, si-a facut bine treaba, mai alea tinand seama de conditii), dar chiar si in finderul 6x30, forma de unghiuta fiind f usor de remarcat.
Cred ca am lasat expunerea cam jos la camera planetara, de randul trecut, iar planeta pare iluminata mai slab decat in imaginea luata cu telefonul. Oh well.. 
Bine ca macar a fost senin, cald, calm, lumea relaxata :lol: