-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Mai 2020 17:13


-----------------------------------
Observatii Luni 4 Mai 2020 (continuare) :

Ursa Mare

*STF 1795 este o dubla inegala,cu Delta mag =2.9mv si stelele separate prin 8''.
Ma indoiesc ca cineva sa nu cunoasca aceasta dubla deoarece este vecina apropiata cu M101.

*STF 1695 este o dubla moderat inegala cu Delta mag = 1.7mv, A si B sunt albe si separate prin 3.9''.
Aici am estimat separatia la 3'' si  PA = 300 grade ,valoarea corecta este PA =281 grade.C'est la vie !

*STTA 121 este foarte inegala cu Delta mag= 4mv si cu separatia estimata ca ''foarte larga de 2' ...'' ,aici am nimerit-o destul de bine deoarece valoarea din StelleDoppie este de 108''.

*Deoarece era pe lista,am reobservat Mizar.Ideea nu este rea , uneori revizitand cu telescoape mai mari stelele arhicunoscute observate cu telescoape mici ,poti avea surprize placute.

Bootis

*Dintre stelele duble recomandate de Dave Mitsky in Bootes ,spre dezamagirea mea , nu am reusit sa gasesc in atlas decat 1 Boo.
1 Boo are Delta mag =3.8 mv ,separatie de 4.4'' si PA = 134 gr.
Estimarile notate de mine sunt : ''separatie 3''- 4'',inegala ,PA = aprox. 160 gr...''

*Am abandonat asadar lista lui Dave -din cauza lipsei mele de pregatire a observatiei - si am continuat cu observarea altor stele duble din Bootes.
Cum sunt Iota Boo/Asselus Secundus, cu separatie de 39'' si Kappa Boo/Asselus Tertius,cu separatie de 14'' , duble care sunt cuprinse si rezolvate in acelasi camp (cu artifacte de margine de camp) la 62x ,setarea de 20mm a ocularului zoom Mark III.

*STF (1863) este o alta stea enigmatica deoarece azi ,''facandu-mi lectiile'' despre cele vazute ,vad ca ar fi trebuit sa vad o dubla cu separatie de 0.65'' si PA = 59 grade,culoare galben-deschis.
Ori,eu am notat : ''...sep. 1'' - 2'' , PA= 310 320 grade, galben deschise ambele ...''.
Culoarea este singura care corespunde.
Notita despre locatia dublei insa m-a ajutat sa ma lamuresc.Eu am scris : ''...este coltul S-E al unui patrulater...''.
Steaua observata de mine este intradevar coltul sud-estic al unui patrulater deoarece este STF 1871 despre care StelleDoppie spune ca are separatia de 1.9'' ,PA = 313 gr. si culoare galben deschis.

Dar STF 1863  ''este in carti'' pentru observatiile viitoare datorita separatiei de 0.65'' si Delta mag perfect de 0.09mv.Ca acel Delta mag este intre niste stelute de 7.7mv si 7.8mv ...nu ma sperie deloc.
STF 1683 este coltul sud-vestic al patrulaterului neregulat amintit.

*STF 1889 este o dubla prietenoasa de 15'' separatie ,cu PA = 93 grade dar cu Delta mag =3.1mv.
Estimarile mele m-au facut sa mi se umfle pieptul de mandrie patriotica deoarece am estimat separatia de 10'' - 12 '' ,PA = 90 grade si Delta mag = 2-3mv.Uneori le nimeresc !

*STF 1884 este o bijuterie cereasca ,cu separatia de 2.2'' si Delta mag = 0.9mv.
Aici am estimat doar separatia la 2''.
Am constatat ca, datorita numeroaselor observatii de stele duble facute cu ''Ratusca cea urata'' de 125mm F/6.9 ,cea mai mare precizie a estimarilor mele de separatii o obtin la stelele apropiate de 2''.

*HJ 2766 este o dubla larga ,cu separatie de 58'' dar totusi foarte interesanta.
Companionul ,situat la PA =331 gr. este de 12mv ,deci cu un Delta mag = 6.4mv.
Aici am notat doar : ''...companion foarte slab si indepartat ...''. Corespunde ,hm...100% ,nu-i asa !? :P 

*Am incheiat cu Xi Boo ,o dubla formata din primara de 4.8mv,companionul de 7mv.,separate prin 5.3''.Frumoasa !

La observatia din 4 Mai ,am vazut steaua pe care am apelat-o ''Tu cine esti'' si care s-a dovedit a fi ''A 1616''.
Am observat ,printr-o fericita eroare , STF 1871 in loc de STF 1863 si apoi a trebuit sa investighez mica enigma.
Nu este pentru prima data cand observarea stelelor duble se dovedeste a fi de-a dreptul palpitanta.

Mircea