-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Apr 2020 18:47


-----------------------------------
Klaus von Burg

Felicitari pentru observarea reusita a blazarului Markarian 421 !
Cand reusesti sa-l reobservi si sa faci un desen ,te rog sa-l postezi pe forum.
Iti urez sa ai parte de multe si interesante observatii cu noua ta luneta de 120x600mm,poate ne-o prezinti intr-o poza.

Blazarul Mrk 421 este o excelenta sugestie observationala.
Recent am observat in zona respectiva steaua Lalande 21185/HD 95735 ,una din stelele apropiate de noi la 8.3 ani-lumina.
Mrk 421 este la 2 grade distanta si face contrast prin distanta sa de 397 milioane a.l. 

Joi 23 Aprilie am facut Astronomie Extrema.
La lasarea noptii,cerul era complet acoperit de nori dar care erau subtiri.
Se vedeau stele precum Castor si Pollux,Capella,Procyon.
In alta parte se vedeau Alfa,Beta,Gamma,Delta din Leul dar Theta /Chertan era la limita vizibilitatii.
Deci magnitudinea limita a fost undeva imediat sub 3mv.
De pilda Delta din Gemenii sau cei doi magarusi /Asselli din Racul nu se vedea cu ochiul liber.

*Venus in forma de secera in faza de 31% ,cam la patru-cinci diametre venusiene spre Vest se vedea o steluta de 9mv,fara nume in Stellarium.

*Stelele duble,observate prin nori subtiri/pacla: 

Theta Aur ca tripla
Castor
Delta Gem - a aratat superb
Algieba
54 Leo
Iota Leo.
k Gem (desi am gasit-o),nici urma de companion.

Imaginile dublelor au fost foarte frumoase ... ''ca la carte''.

*Cerul a inceput apoi sa se curete.
Am observat M81 si am rezolvat la 154x/ocular Baader Mark III, stelele duble de langa ea :STF 1386 cu separatie de 2.2'' si STF 1387 cu separatie de 9''.
Tripletum Ursae Majoris : M81+M82+NGC 3077.
Langa NGC 3077 am rezolvat la 154x steaua dubla STF 1400 cu separatia de 3.6''.

*Am incercat in zadar sa vad galaxia NGC 2976 dar in apropiere de locatia ei am observat in acelasi camp vizual stelele duble STF 1350 cu separatia de 10.2'' si STF 1349 cu separatia de 19.2''.
Iata deci inca un specimen de ''alta dubla-dubla'' ca celebra Epsilon 1-2 din Lyra.
STF 1350 si STF 1349 formeaza colturile unui asterism triunghiular aspectuos avand apexul in steaua HR 3824 ,o pitica portocalie din secventa principala, de clasa spectrala K5 (temperatura sub 4000 grade Kelvin)  si avand indice de culoare 1.52.
Aceasta ''alta dubla-dubla'' si pitica portocalie HR 3824 au fost noutati.

*Ultima noutate a serii a fost galaxia NGC 3610 din Ursa Major ,o galaxie eliptica .
Ea a fost descoperita de catre William Herschel in urma cu 227 de ani ,la 8 Aprilie 1793.


*Am incheiat cu steaua dubla STT 215 cu separatia de 1.5'' din Leul care la 205x a fost rezolvata dar nu separata.

Mircea