-----------------------------------
julliano
25 Apr 2020 09:10


-----------------------------------
Salut, mi-a venit zilele trecute direct din Polonia modelul Delta Optical Extreme 10,5x70, si intr-adevar e altceva. Ziua imaginile sunt de o claritate deosebita, iar binoclul este perfect colimat, incat dupa un timp de privit prin el ai senzatia ca nu mai ai binoclu la ochi :))

Bun, toate bune si frumoase (mai putin campul aparent ceva mai mic) pana a venit seara si am facut testul pe stea. Colimarea ramane perfecta in continuare, mai putin punctiformitatea ei. Acum, ochiul meu stang e perfect, cel drept nu prea, in afara de -0.50 mai am si cilindru, insa nu am nevoie de ochelari.
Dar nu prea am sanse sa obtin steaua punct in conditiile astea. Cu toate astea, am observat ca impresia de "stea punct" exista in oricare alt binoclu si instrument pe care-l am (binoviewer pe luneta ed si pe cea non-ed, nikon monarch 5 12x45, pentax 20x60 wp, chiar si in amaratul de celestron 15x70). Deci in toate astea senzatia de puctiformitatea e mai mare decat in binoclul 10.5x70.

Acum vin si intreb, e posibil ca treaba asta sa fie cauzata de un factor de lumina exagerat, 7 in cazul de fata?

O alta intrebare pt cei carora le place sa dezmembreze binocluri: eu am mai scos ocularele destul de usor la un triplet ED de duzina de la TS (in jur de 350E), insa la delta 10.5x80, dupa ce-i dai cauciucurile jos de pe oculare (care se indepateaza fara dificultate), nu vezi nicaieri suruburile care tin corpul de plastic al ocularului, pt a fi scos. Mai pe scurt, aveti idee cum se scot de tot ocularele? (nu ma intrebati de ce :D)

Multumes frumos,
Iulian