-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Apr 2020 19:37


-----------------------------------
In saptamana care a trecut am reusit in sfarsit sa repun in functiune luneta mea 45x300mm.
Am rezoane serioase sa cred ca obiectivul provine dintr-un Richtfernrohr 10x45mm folosit de catre Wehrmacht in punctele de comanda ale  bateriilor antiaeriene in timpul WWII.

http://www.johnnyg.whsites.net/efl2446.html

Inafara de lentila care este un dublet lipit si celula sa ,restul pieselor sunt realizate in regim ATM.
Obiectivul este foarte bun ,fara a fi perfect : la grosismentul de 50x prezinta la obiectele foarte luminoase un spectru secundar sub forma unui halou rosu slab .
Lentila nu are acoperire antireflex dar are o definitie excelenta.

La observatiile pe care le-am facut Joi 9 Aprilie si Sambata 11 Aprilie am vazut la 50x cele doua discuri Airy ale stelelor dublei Porrima partial suprapuse ,cu inelele de difractie imbratisate.Comparatia cu cifra ''8'' este foarte potrivita.
Aceasta lentila ar trebui in teorie sa rezolve duble cu separatia de 2.6'' iar Porrima are separatia de 2.8''.Sper ca marind grosismentul,voi rezolva Porrima,chiar daca nu o voi separa.

Castor,Mintaka,Algieba,Lambda Ori sunt rezolvate si separate ''ca la carte''.
La Venus se vede foarte clar discul si terminatorul concav.
M3 si M35 sunt relativ luminoase.
M94 este slab luminos dar bine vizibila.
M104 a fost aseara la limita vizibilitatii cu vederea directa.
M67 si M38 au aparut ca o ceata nerezolvata.
M37 si M36 au fost partial rezolvate.
NGC 2392/Eskimo Nebula se vede ca o mica papadie de lumina la 50x,mai bine vizibila prin filtru UHC.
Roiurile foarte extinse precum Cr 65 ,Hyadele/Mel 25 si Mel 111 sunt obiectele pentru care pare a fi nascuta aceasta luneta.

Ca accesorii folosesc o prisma diagonala si trei oculare Plossl parfocale: 

*25mm/12x pentru camp de 4.3 grade 
*9mm pentru 33x  
*6mm pentru 50x

Aceasta lentila a fost primul meu acromat cu focala mai lunga de 12-15cm a obisnuitelor obiective de binoclu si de aceea am o afectiune deosebita pentru ea.
Pus la lucru, acest instrument a dovedit ca, desi mic precum o jucarie,  este un telescop adevarat.

Mircea